15.5 C
Bihać
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Otkrivamo: Šta će sve bilježiti novi radari koji vrebaju “bahate”

Novi crni stubovi sa vidljivim kamerama na vrhu koji su proteklih dana postavljeni na više mjesta na ulicama Banjaluke, zaintrigirali su sve građane, a posebno vozače.

Kako BL portal nezvanično saznaje, nabavljeno je 100 stacioniranih radara (doplera) za mjerenje brzine od 20 do 270 kilometara na sat. Omogućavaju automatsko mjerenje brzine i prolaska kroz crveno svjetlo, te drugih prekršaja koji se mogu dokazati na osnovu fotografije i video zapisa. Ovi radari će obezbjeđivati podatke o brzini i lokaciji za sve prepoznate registarske tablice koje se koriste u BiH i Evropi.

Mogu da rade i bez blica u dnevnim i noćnim uslovima, automatski da prepoznaju registarske tablice u dvije ili više traka, u oba smjera, svih vozila, bez obzira da li su u prekršaju. U stanju su da otkriju marku, tip, model i boju vozila, bez obzira da li su u prekršaju, kao i da uoče presijecanje trake u slučaju prelaska preko pune linije i slično.

Radar treba da otkrije brzinu više vozila u isto vrijeme, sa markiranjem svakog vozila u prekršaju i biće povezan sa centralnom bazom podataka policije. Zaštićen je od svih vremenskih nepogoda, ni vlaga ni prašina ga neće moći “omesti” u radu.

Nabavljeno je i deset mobilnih radara koji su prenosivi i sposobni za lako montiranje u bilo koji automobil. Mjere brzinu od 20 do 270 kilometara na sat. Otkrivaju registarske tablice i brzinu u pokretu, kao i registarskih tablica i brzine u stanju mirovanja. Kao i stacionirani radar, i mobilni radar radi bez blica u dnevnim i noćnim uslovima. Obezbjeđuje pretraživanje po broju tablica, marki, modelu i boji vozila. Evidentira prolazak vozila kroz crveno svjetlo, bilježi fotografije prekršaja u boji, kao i video zapis prekršaja. Između ostalog, otkriva nepropisno preticanje, očitava registarske tablice koje se koriste u BiH i Evropi. Otkriva brzinu više vozila u isto vrijeme sa markiranjem svakog vozila u prekršaju i povezan je sa centralnom bazom policije.

I ovaj radar je zaštićen od svih vremenskih uslova i nepogoda.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se