Otvoren fly fishing revir “Zeleni otoci”: Pedeset ribara iz Hrvatske, Srbije i BiH na cjelodnevnom druženju u Bosanskoj Krupi

Prezentirati čari ribolova stanovnicima i gostima općine bila je osnovna svrha ove manifestacije. Upravo je zbog toga i organiziran kratki kurs mušičarenja za sve zainteresovane posjetioce.

Treba istaći da je USR „Krušnica 1936“ dan prije otvora pustila veći broj kapitalnih primjera potočne pastrmke u revir Zeleni otoci i revir Krušnica, s ciljem da učesnici imaju što više ulova na dan revira ili prilikom druge posjete Bosanskoj Krupi.

Prema riječima Armina Šabića, učesnika na ovogodišnjem reviru očekivanja su i više nego ispunjena: „Utisci su fantastični, kako moji tako i prijatelja koji su boravili u Bosanskoj Krupi. Fascinirani su prirodom, Malim adama i naravno Unom. Upoznali smo se, dogovorili nove susrete i druženja na našim jedinstvenim rijekama.“

Isto mišljenje ima i Miroslav Vodopija ribolovac iz Zagreba koji se zahvalio na gostoprimstvu i druženju, te naglasio da nigdje ne postoje domaćini kao u Bosni. Poželio je sreću u daljem radu Udruženju, te poželio da revir na Zelenim otocima postane česta stanica svim mušičarima. „Una je uistinu „The One“ jedinstvena i čuvajte je, ne dajte da je obuzdaju betonske zveri, dajte svijetu do znanja što Una znači za Bosnu, za život.“

USR „Krušnica 1936“ organizuje ukupno tri revira, dva revira mušičarenja: „Zeleni otoci“ i „Krušnica“, te takmičarski revir „Potraga za kraljicom Une“.

„Jedni smo od rijetkih udruženja koja u svom toku ima registrovan revir za ribolov mladice koja je poznata kao plemenita i sportska riba i svake godine smo domaćini velikom broju stranih ribolovaca. Svake godine održavamo veliki broj takmičenja od kojih je najpoznatije „Potraga za kraljicom Une“, na kojem smo domaćini za oko 60-ak takmičara koji nam dolaze iz čitavog svijeta, a sve sa ciljem da se uhvati što veća „kraljica Une“ odnosno mladica“, navodi Edin Kadić predsjednik USR „Krušnica 1936“.

„Iako Udruženje sportskih ribolovaca Krušnica ima dobru podršku kako privatnog tako i javnog sektora ovaj put nismo imali sponzore već smo sami finansirali ovu manifestaciju,“ zaključuje Kadić.

Fly fishing tehnika poznata kao i mušičarenje predstavlja ribolovnu tehniku u kojoj ribolovac pokušava da „prevari“ ribu umjetnim i ručno izrađenim kopijama insekata i prema riječima Edina Kadića osim praktičnog dijela mušičarenja, svaki dobar mušičar mora imati znanja i iz drugih oblasti poput entomologije, ihtiologije i drugih prirodnih nauka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se