Naslovnica MAGAZIN Ova tablica otkriva što izgled stolice govori o vašem zdravlju

Ova tablica otkriva što izgled stolice govori o vašem zdravlju

0

IAKO vam je možda u cilju što prije se maknuti iz kupaonice nakon što ste obavili veliku nuždu, ponekad je dobro provjeriti izgled stolice. Naime, veličina, tekstura i boja vam mogu otkriti puno toga o tome što se događa u vaše tijelu.

“Važno je provjeriti stolicu jer tako možete lakše identificirati problem poput probavnih smetnji, bolesti, poremećaja ili nuspojava na lijekove”, kaže gastroenterologija Christine Lee za časopis Health.

“U pravilu, što ranije otkrijete problem, bolji će biti ishod”, dodaje i savjetuje da si pomognete tablicom stolica koja otkriva što je normalno, a što ne.

U tablici je prikazano sedam vrsta stolice od čega prva ukazuje na zatvor, a posljednja na proljev.

“Korisna je jer pacijenti tako mogu lakše pojasniti liječniku izgled stolice”, pojašnjava dr. Lee.

Najzdravija stolica je ona pod brojem četiri koja je opisana kao “glatka, meka kobasica ili zmija”.

“Prehrana bogata vlaknima uzrokuje stolicu zdravog oblika, smeđe boje. Ako ne unosite dovoljno vlakana i ne pijete dovoljno vode, vaša stolica će nalikovati onima pod brojevima 1, 2 ili 3”, upozorava dr. Lee.

Osim prehrane, na izgled stolice utječe količina tekućine koju unosite u organizam, tjelovježba, lijekovi koje pijete, antibiotici,autoimune bolesti i stres.

Što se boje tiče, dr. Lee upozorava da blijeda stolica može ukazivati na problem s jetrom ili gušteračom, dok je crna ili crvena stolica znak mogućeg krvarenja.

“Ne treba uvijek paničariti jer krivac može biti hrana koju jedete. Zbog borovnica može promijeniti boju u tamno planu, a zbog tikve i mrkve u narančastu”, dodaje dr. Lee.

Međutim, ako bilo kakva promjena izgleda stolice traje duže vrijeme, vrijeme je da posjetite liječnika.

Loading...