0.1 C
Bihać
Utorak, 30 Novembra, 2021

Ove vrste hrane nikad ne podgrijavajte, mogli biste se razboljeti !

Uvijek je najbolje pojesti svježe pripremljen obrok, no ponekad je i podgrijavanje ostataka jučerašnjeg ručka odlično rješenje. Ipak, treba biti svjestan da nije sigurno čuvati i podgrijavati sva jela. Neke namirnice podgrijavanjem vidno gube na kvaliteti, a druge čak postaju štetne za zdravlje.

Jaja

Osim tvrdo kuhanih jaha, svi ostali načini pripreme namijenjeni su za konzumiranje odmah. Jaja gotovo uvijek sadrže određenu količinu salmonele, a neki načini njihove pripreme (svi u kojima žumance ostane tekuće) zahtijevaju blago zagrijavanje kroz kratko vrijeme, pa je vrlo vjerovatno da neće biti uništene sve bakterije. Ostanu li tako pripremljena jaja duže vrijeme na sobnoj temperaturi, lako je moguće da će se bakterije razmnožiti do opasnih nivoa. Priprema jaja traje vrlo kratko, pa zaista nema razloga da ih ostavljate za poslije.

Krompir

I kuhani ili pečeni krompir mogu biti rizični za jelo, ostave li se predugo na sobnoj temperaturi. Time se može potaknuti rast bakterije Clostridium botulinum, uzročnice botulizma. Posebno mogu biti opasni veliki krompiri, pripremljeni omotani u foliju, budući da pružaju idealan okoliš za razvoj ove bakterije. Pored toga, krompire ne treba podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, jer za 30 do 60 sekundi podgrijavanja ne mogu biti uništeni svi potencijalno opasni mikroorganizmi.

Špinat

Kako biste izbjegli stvaranje potencijalno opasnih spojeva nitrozamina, ovo povrće možete pripremiti sirovo, u obliku salate, ili tek nježno pirjano. Treba imati na umu i to da nitriti, drugi nusprodukt zagrijavanja namirnica bogatih nitratima, kako pokazuju istraživanja, nisu sigurni za prehranu djece mlađe od šest mjeseci. Špinat je čest sastojak dječjih kašica, pa vodite računa o tome da takve kašice ne podgrijavate.

Riža

Riža na prvi pogled djeluje nepokvarljivo, ali nije baš tako. Ona može sadržavati štetni mikroorganizam Bacillus cereus koji se brzo razmnožava na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate baciti sve ostatke riže, nego da ih što prije ostavite u frižider. Općenito pravilo glasi: ako pripremljenu hranu nećete pojesti u roku dva sata, sigurnosne smjernice preporučuju da je držite na toplom (iznad 60°C) ili na hladnom (4°C i niže).

Piletina

Pileće meso, baš kao i jaja, često sadrži salmonelu, zato je jako važno dobro ga termički obraditi. To znači da u unutrašnjosti mesa temperatura treba dosegnuti barem 75°C. Ne smije biti nikakvih krvavih dijelova. Piletinu je bolje ne podgrijavati, jer ponovno zagrijavanje mijenja strukturu njenih proteina, a i okus postaje osjetno lošiji. S druge strane, hladna salata s piletinom ukusan je i zdrav obrok.

Masna hrana

Podgrijavate li hranu bogatu masnoćama, može doći do stvaranja spojeva štetnih za zdravlje. Ako baš morate, podgrijavajte je u rerni i to na niskoj temperaturi.

Hrana iz mora

Svježa riba je zdrava i mnogi od nas trebali bi je jesti češće. Ali, hrana iz vode lako je kvarljiva. Prema američkoj FDA (Agencija za hranu i lijekove, Food and Drug Administration), bakterije koje mogu izazvati bolest razmnožavaju se u ribi vrlo brzo na temperaturama između 4°C i 60°C. Kako biste bili sigurni, nikada nemojte ostavljati ribu i plodove mora izvan hladnjaka duže od dva sata (ili duže od jednog sata, ako je vanjska temperatura iznad 30°C).

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se