Ovo je 10 navika u ishrani koje slabe imunološki sistem

Zdrava, uravnotežena i adekvatna prehrana igra ključnu ulogu u jakom imunološkom sistemu, prenosi Dailysabah.com.

Jedenje samo određene vrste hrane i dijete mogu biti najgore stvari koju trenutno možete učiniti sebi. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima od velikog je značaja za jak imunološki sistem. Osim toga, presudno je pripremati hranu kod kuće, odabrati sezonsko voće i povrće.

Ovo je 10 navika koje morate izbjegavati jer narušavaju vaš imunitet.

Pogreška 1: Preskakanje doručka

Kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za energijom i proteinima, ne smijete preskakati obroke, dok su užine između njih također neophodne. Preskakanje doručka, najvažnijeg obroka, može povećati količinu drugih obroka, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi. Otpornost vašeg tijela također opada kada ste gladni. Doručkujte jaja koja su kvalitetan izvor proteina. Njihov visoki udio željeza i vitamina A pomoći će vašem imunološkom sistemu.

Pogreška 2: Zanemarite grickalice

Između glavnih obroka obavezno jedite laganije obroke kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, kontrolisali apetit i zadovoljili dnevne prehrambene potrebe. Voće, jogurt, kefir, orašasti plodovi poput badema, oraha ili lješnjak mogu pomoći u povećanju otpornosti tijela osiguravajući ravnotežu proteina, vitamina, minerala i vlakana.

Pogreška 3: Jedete istu hranu

Jedenjem adekvatnih količina i kombinovanjem različitih vrsta hrane povećavamo otpornost. Primjećujući da je udio proteina, vitamina i minerala u svakoj hrani različit, moramo osigurati da naši obroci sadrže bjelančevine, željezo i cink iz izvora kao što su meso, piletina, riba i jaja, žitarice i mahunarke s visokim udjelom vlakana i vitamina B, voće i povrće s visokim udjelom antioksidanata i uljane sjemenke poput oraha, lješnjaka, badema koji su sjajni izvori omega-3 i omega-6.

Pogreška 4: Ne pijete dovoljno vode

Pijenje dovoljne količine vode bitno je za probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka, uklanjanje štetnih tvari iz tijela i ostale metaboličke stvari. Naše tijelo zapravo treba 30 mililitara vode po kilogramu naše mase. Zatvor, koji se u crijevima može razviti kao rezultat neadekvatnog unosa vode, može negativno utjecati na zdravlje crijeva, što izravno utječe na imunološki sistem. Zbog toga bi pijenje vode trebalo biti svakodnevno ravnomjerno raspoređeno u skladu s potrebama pojedinca.

Pogreška 5: Pretjerivanje s kiselim proizvodima

Probiotici poput jogurta, kefira i domaćih kiselih krastavaca vrlo su korisni za crijevnu floru, što pomaže jačanju otpornosti našeg tijela. Međutim, pretjerivanje s krastavcima i konzumiranje prevelike količine u nadi da će uništiti virus uzrokovat će štetu našem organizmu. Treba imati na umu da količina soli u kiselim proizvodima šteti sluznici želuca.

Konzumiranje puno takve hrane može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi s hroničnim bolestima (poput hipertenzije i bolesti srca) i oslabiti imunološki sistem. Jedite banane, jabuke, luk, laneno sjeme, bademe i orahe, jer i oni mogu povećati učinak probiotika.

Pogreška 6: Slatkiši svaki dan

Konzumiranje jednostavnih ugljikohidrata koji ne sadrže vlakna, poput kolača, bombona i peciva narušava našu ravnotežu šećera u krvi. Pružaju osjećaj sitosti, ali kratko te nas tjeraju da jedemo više u sljedećem obroku i rizikujemo da dobijemo na kilaži zbog visoko kalorične hrane.

Pogreška 7: Ne unosite dovoljno proteina

Protein je važan za borbu protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Nizak unos proteina može uzrokovati da naš imunološki sistem oslabi, a previše unošenje proteina može uzrokovati probleme s bubrezima, poput stvaranja bubrežnih kamenaca.

Pogreška 8: Premalo ili previše vitamina C

Vitamin C igra važnu ulogu u zaštiti tijela od infekcija. Kako se vitamin C ne može pohraniti u organizam, obavezno redovno konzumirajte agrume, zelje, papriku, kivi i paradajz. Međutim, upotreba dodataka vitamina C bez ljekarskog nadzora također može naštetiti i uzrokovati bubrežne kamence. Pokušajte dobiti vitamin C iz hrane, umjesto da se oslanjate na neke druge njegove izvore.

Pogreška 9: Zanemarivanje savjeta za pripremu hrane

Najvažnije je da su vaši obroci pripremljeni na pravilan način kako bi se osiguralo očuvanje njihove hranjive vrijednosti. Na primjer, zbog osjetljive prirode vitamina C (osjetljivog na toplinu, svjetlost i kisik), voće i povrće treba konzumirati što je prije moguće. Dio vitamina u voću i povrću obično se gubi tokom kuhanja pa je važno ne pretjerati u tome.

Pogreška 10: Jedenje sirove hrane

Postoje određene namirnice koje se definitivno ne bi smjele prekuhati ili konzumirati sirove. Da bi bakterije bile uništene meso se mora skuhati i to je vrlo važno da se dobro skuha, jer ono može imati bakterije kao što su escherichia coli i salmonela. Slično tome, konzumiranje dobro kuhanih ili prženih jaja ne samo da nam omogućava vitamine i proteine, već i sprečava stvaranje bakterija.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se