“Ovo je najzdraviji doručak koji možete da pojedete”

Biohemičar Terens Kili tako u svojoj najnovijoj knjizi ” Breakfast is a Dangerous Meal” tvrdi da je zahvaljujući preskakanju doručka od 2008. godine uspio da izliječi dijabetes tipa 2, dok pojedini nutricionisti smatraju da doručak jednostavno predstavlja način da nas velike kompanije navedu da pojedemo jedan obrok više i na taj način svojim novcem napunimo njihove džepove.

Iako se ovi navodi poklapaju sa rezultatima studija koji ukazuju na to da stara izreka možda i nije tako istinita, tj. da doručak ne mora da bude najvažniji obrok, svakako bi mogao da igra veliku ulogu u održavanju zdrave ishrane.

“Rekla bih da je doručak jednako važan kao ručak i večera. Brojna istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno doručkuju brže gube suvišne kilograme i kasnije uspješnije održavaju optimalnu tjelesnu težinu. Kod njih je takođe smanjen rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti”, rekla je Marsela Fuiza, portparolka Britanskog dijeteskog udruženja.

Uprkos tome što smatra da ne postoji savršen doručak, Fuiza je umesto recepta dala sljedeći savjet: kombinujte namirnice bogate proteinima (na primjer jaja ili grčki jogurt) sa namirnicama bogatim zdravim mastima (avokado) i integralnim žitaricama (ovas).

“Isprobajte različite kombinacije i nakon toga jedite ono što vam najviše prija”, zaključila je Fuiza.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se