Naslovnica MAGAZIN Ovo je problem koji muškarci mogu imati tokom seksa, a stid ih...

Ovo je problem koji muškarci mogu imati tokom seksa, a stid ih je priznati Ovo nije toliko neuobičajeno, ali ipak, većina muškaraca s ovim problemom ni ne zna da je riječ o poremećaju.

0

Vjerovatno ste odmah pomislili da je riječ o preranoj ejakulaciji, no, riječ je zapravo o odgođenoj ejekulaciji, pojavi kod koje muškarcu treba dugo vremena da doživi orgazam i ejakulira ili ga uopće ne može doživjeti.

Uobičajeno muškarac može doživjeti orgazam za nekoliko minuta penetracije. Muškarcu s odgođenom ejakulacijom za orgazam treba od pola sata do 45 minuta ili više.

Cjeloživotna odgođena ejakulacija postoji od početaka seksualne aktivnosti i muškarca prati u njegovoj kompletnoj seksualnoj historiji, prenosi Večernji.hr.

Stečena, s druge strane, nastaje u određenom trenutku života. U najvećem postotku odgođena ejakulacija direktna je posljedica muškarčevih naučenih praksi masturbacije, a može biti i posljedica nekih organskih bolesti, poput primjerice hipotiroidizma, multiple skleroze, bolesti prostate te uzimanja antidepresiva.

U rješavanju ovog problema, prvi korak bi trebao biti kontrola hormona štitnjače.

Ekspert za seksualno zdravlje, Tobias Keler (Köhler) sa SIU HealthCare u Ilinoisu, tvrdi da osam posto muškaraca pati od “odgođene ejakulacije”.

– Muškarcima koji pate od ove boljke često treba 20 minuta ili duže da postignu orgazam, ali najčešće se događa da odustanu zbog iscrpljenosti ili zbog toga što im je neugodno. Ovo nije toliko neuobičajeno, ali ipak, većina muškaraca s ovim problemom ni ne zna da je riječ o poremećaju”, kazao je Keler za Daily Mail.