Naslovnica BiH / EU Palmer: Želimo da BiH krene ka euroatlantskim integracijama

Palmer: Želimo da BiH krene ka euroatlantskim integracijama

0
Državni sekretar Mike Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog izaslanika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD tom regionu.

Palmer je dodao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma

“Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama Zapadnog Balkana da ispune svoje evropske i evroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje treba da dobiju priliku da otvore pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački stoi postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama”, kazao je Palmer za Glas Amerike.