Naslovnica BiH Pao dnevni red: Propala treća redovna sjednica Predstavničkog doma Propala treća redovna...

Pao dnevni red: Propala treća redovna sjednica Predstavničkog doma Propala treća redovna sjednica Predstavničkog doma: Pao dnevni red

0

Federalni zastupnici nisu usvojili dnevni red treće redovne sjednice te je time ona i zaključena.

Za dnevni red ove sjednice, koja je započeta u junu, bio je 21 zastupnik, protiv ih je bilo 20, a 36 zastupnika bilo je suzdržano.

Na dnevnom redu ove sjednice bilo je predloženo oko 20 tačaka, između ostalih izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu, kao i izmjene i dopune šest zakona koje su predložili sami zastupnici. Među njima su bile i izmjene Zakona o radu koje se tiču reprezentativnosti sindikata, a što je tražio Sindikat doktora medicine i stomatologa.

Potom je započeta četvrta redovna sjednica na kojoj se trebaju razmatrati zakoni o obrtu, o poticaju razvoja male privrede, o zaštiti zraka, o sudskoj policiji, kao i program rada Vlade FBiH za ovu godinu. Tu je informacija o stanju u rudnicima od 2009. do 2017. godine.

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, najavio je da će se većina tačaka koje su se trebale naći na dnevnom redu treće sjednice naći na dnevnom redu pete redovne sjednice ovog doma.

Reagirajući na ovakav ishod, šef Kluba poslanika SDP-a Damir Mašić je u pauzi zasjedanja, koju je i tražio SDP, izjavio da se radi o parlamentarnoj krizi.

– Prije nepuna tri mjeseca govorili su da će se za 15 dana raspravljati o tačkama koje su bile na dnevnom redu, i tada sam rekao ”daj Bože da bude i u septembru”, što se i obistinilo. Mogli su ih tretirati i oboriti. Ne shvatamo potrebu da se na Parlamentu ne raspravlja o zakonima koji su od interesa za građane – dodao je Mašić.

Traži se smjena direktora preduzeća zbog negativnog poslovanja 

Klub poslanika Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnio je inicijativu kojom obavezuje Vladu FBiH da u roku od 30 dana smijeni menadžmente profitabilnih kompanija, koje su u nadležnosti FBiH, koje posluju negativno.

Traži se i smjena direktora i donošenje moratorija na zapošljavanje.

– Tražimo da Vlada svim zastupnicima dostavi spisak svih preduzeća koja negativno posluju, kao i iznos plaća direktora – kazala je Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica Kluba SBB-a.

Kako je obrazložila, odgovornost nosilaca javnih funkcija potrebno je podići na viši nivo te je nedopustivo da rukovodeća mjesta godinama obnašaju isti ljudi, a nisu ostvarili napredak već, naprotiv, štete.

Između ostalog, šef Kluba SDP-a Damir Mašić danas je na sjednici Predstavničkog doma zatražio informaciju od predstavnika Vlade FBiH o tome šta se dešava, imajući u vidu štrajk i protest rudara.

Ponovo usvojena inicijativa za uvrštavanje kontinuiranih mjerača šećera u krvi na esencijalnu listu

Počelo je dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a na samom početku usvojena je inicijativa za stavljanje kontinuiranih mjerača šećera u krvi na esencijalnu listu.

Riječ je o inicijativi zastupnice SBB-a Faike Mujanović-Glamočanin.

Ovo je četvrti put da Parlament usvaja ovakvu inicijativu. Međutim, prethodna tri puta odbilo ju je Ministarstvo zdravstva FBiH, uz obrazloženje da u BiH nema registriran nijedan kontinuirani mjerač šećera u krvi.

No, situacija se promijenila te je registriran jedan u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, pa sada posebno roditelji djece oboljele od dijabetesa tip 1 čekaju hoće li Ministarstvo zdravstva ovoga puta izaći ususret ili će ponovo naći opravdanje.

Kontinuirani mjerači šećera u krvi znatno bi olakšali život oboljelima, naročito djeci, jer se ne bi, prije svega, morali bosti i po deset do 20 puta dnevno.