Parlament BiH danas o negativnom mišljenju komisije na set zakona o akcizama

Prema procedurama, moguće je da parlamentarci ne prihvate negativno mišljenje Komisije te set zakona ponovo vrate tom radnom tijelu na razmatranje. Ukoliko se Komisija drugi put negativno odredi prema tom setu zakona, oni izlaze iz parlamentarne procedure.

Taj set zakona prethodno je usvojio Dom naroda, a izmjenama zakonskih rješenja predviđeno je povećanje akciza za 15 feninga što bi bilo utrošeno na izgradnju cesta i autocesta, dok je usvajanje takvih izmjena zakona uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

Na dnevnom redu su u prvom čitanju i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koji je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, a njime se predlaže izmjena odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim vozilima, uključujući i vozila hitne pomoći i vatrogasaca.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja o radu nekoliko državnih institucija te davanje saglasnoti na potpisivanje nekoliko međunarodnih ugovora.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se