Parlament BiH već devet mjeseci nije usvojio nijedan novi zakon

Najveći broj novih zakona koji su usvojeni predložilo je Vijeće ministara BiH, posebno ako se uzme u obzir da je Predsjedništvo BiH samo formalni predlagač budžeta institucija BiH, odnosno da budžet izrađuje Vijeće ministara BiH, a Predsjedništvo BiH ga samo dostavlja državnom organu zakonodavne vlasti.

Posljednji zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojen je 14. decembra 2017. godine. Riječ je o Zakonu o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, čiji je formalni predlagač Predsjedništvo BiH.

Sedam mjeseci ranije parlamentarci su 26. maja 2017. godine usvojili Zakon o parlamentarnom nadzoru. To je ujedino i jedini novi zakon koji je u ovom mandatu usvojen na prijedlog zastupnika i delegata. Predlagači u Zastupničkom domu PSBiH bili su Borislav Bojić, Salko Sokolović i Predrag Kožul, dok su predlagači u Domu naroda PSBiH bili Ognjen Tadić, Safet Softić i Ljilja Zovko.

Parlamentarna skupština BiH je prije toga (15. novembra 2016. godine) usvojila Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu. Riječ je o zakonu koji je izradilo Vijeće ministara BiH, a koji je formalno predložilo Predsjedništvo BiH.

Dana 28. juna 2016. godine na prijedlog Vijeća ministara BiH usvojen je Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, a 4. marta 2016. godine Zakon o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH.

Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu usvojen je 18. decembra 2015. godine na prijedlog Predsjedništva BiH, dok je mjesec dana ranije (13. novembra 2015. godine) usvojen Zakon o štrajku zaposlenih u institucijama BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Pored ovog zakona u toku 2015. godine usvojen je Zakon o strancima (11. septembar 2015. godine, predlagač Vijeće ministara BiH), Zakon o azilu (6. august 2015. godine, predlagač Vijeće ministara BiH) i Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu (5. maj 2015. godine, predlagač Predsjedništvo BiH).

U 2014. godini usvojena su dva nova zakona i to Zakon o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini (18. septembar 2014. godine, predlagač Vijeće ministara BiH) i Zakon o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH (24. juli 2014. godine, predlagač Vijeće ministara BiH).

Svaki zastupnik i delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH ima pravo da izradi i predloži usvajanje određenog zakona. To znači da tu mogućnost ima 57 državnih parlamentaraca kojima se mjesečno iz džepova građana BiH, već četiri godine, isplaćuje po više od 5.000 KM.

Zanimljivo je i što parlamentarci redovno kritikuju Vijeće ministara BiH zbog malog broja usvojenih zakona iako zakone u BiH usvaja Parlamentarna skupština BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se