Naslovnica MAGAZIN Parovi se tokom praznika najviše svađaju zbog ovoga Kićenje jelke, otvaranje poklona,...

Parovi se tokom praznika najviše svađaju zbog ovoga Kićenje jelke, otvaranje poklona, pjevanje božićnih pjesama, fini kolači… Praznici zvuče kao pravi mali raj. No, je li to ipak tako u stvarnosti? Čini se da i nije.

0

Istraživanje koje je sprovelo Američko udruženje psihologa pokazalo je da se čak 61 odsto ispitanika žali na odnose s partnerima za vrijeme praznika.

Više od 35 posto ispitanika također je često bijesno i ljuto na sam Božić. Pitate se odakle dolaze ove negativne emocije u vrijeme koje bi trebalo da bude obilježno mirom i radošću?Još jedna studija, koju je sproveo ”Harris Interactive AG”, dala je odgovor na ovo pitanje.

Parovi se najčešće na Božić svađaju zbog novca. Za studiju ispitano je čak hiljadu osoba u vezi sa svađama. Pokazalo se da parovi raspravljaju o svojim finansijama otprilike tri puta mjesečno, dok je polovica ispitanika rekla da je glavni razlog svađa neočekivano trošenje novca.

U praznično vrijeme uvijek se troši više, a samim tim broj svađa znatno raste. Budite smireni i imajte razumijevanja. Nemojte dopustiti da upadnete u prazničnu zamku. Praznici su skupi, naročito u današnje vrijem.

Ipak, treba izdvojiti za poklone, a sigurno želite i novu odjeću za doček. Malo pomalo i na kraju se ispostavi da praznici predstavljaju pravi luksuz. Još ako imate djecu i veliku porodicu, mogućnost je da ćete se suočiti s finansijskim stresom.

U takvoj situaciji ponekad je teško razmišljati racionalno, a to može izazvati sukob između parova. Ako vam nedostaje novca, nemojte se bahatiti već budite skromni. Na kraju krajeva, smisao praznika nisu pokloni i raskoš, već uživanje, mir i provođenje vremena s najmilijima.