8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Penzionerske dane dopunjuju radom na farmi: Supruga Medžida i ja smo uigran tandem, ona okom, a ja skokom

IZVORavaz.ba

Supružnici Adem i Medžida Raković iz Dubrava kod Bosanske Gradiške svakodnevno rade u sinovoj farmi muznih krava i na taj način ostvaruju višestruku korist. Značajno popravljaju svoj penzionerski status, troše slobodno vrijeme u korisne svrhe i održavaju farmu.

Četrdesetak muznih grla ovu farmu čini veoma respektabilnom, nadaleko poznatu po veoma kvalitetnom mlijeku.

– Sve mora biti pod konac. Supruga Medžida i ja smo uigran tandem, ona okom, a ja skokom. Sve stignemo na vrijeme, a tu je uz nas i unuk Omer. Jedanaest mu je godina, on nam popravlja raspoloženje vrijedan je, razumije se u mašine i ovo će jednoga dana sve i biti njegovo, rekao je Adem Raković.

Osim radova u farmi predstoji još jedan veliki posao, spremanje silaže za narednu godinu.

Imaju oko 40 muznih grla

– Prvo moramo dobro očistiti silose, spremiti mehanizaciju, nabaviti folije za pokrivanje i dobro isplanirati posao. Imamo svoje traktore, još da nas posluži i godina – rekao je šezdesetpetogodišnji Adem Raković, danas penzioner, a ranije stolar u bivšem gigantu „Radniku“.

Medžida je krojačica, sve do nedavno radila je za jednu njemačku fabriku donjeg veša, ovdje u Bosanskoj Gradišci. Priznaje da je rad na porodičnoj farmi relaksira i „da je lakše raditi sa kravama nego sa ljudima“.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se