12.7 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

Pet ključnih stvari koje morate znati o cjepivu protiv koronavirusa

Stručnjaci kažu da će se vakcinisanje morati ponavljati, slično kao za gripu

IZVORavaz.ba

Odobrenje vakcine protiv koronavirusa nadohvat je ruke, međutim, i dalje postoje neodgovorena pitanja.

Učinkovitost
Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech tvrde da je njihovo eksperimentalna vakcina 90 posto učinkovito u sprječavanju zaraze covidom-19. Međutim, ovo je samo početna procjena. Podaci o učinkovitosti unutar određenih demografskih grupa još nisu dostupni. Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charite kaže da razina učinkovitosti za ljude koji pripadaju visokorizičnim grupama nije još uvijek ustanovljena. Tvrdnja o 90-postotnoj učinkovitosti tek treba biti objavljena u medicinskom časopisu, kaže Sander. Ako se tvrdnja dokaže, to će biti neobično visok postotak učinkovitosti, dodaje.

Dostupnost
Europska komisija mjesecima je pregovarala s Pfizerom i BioNTechom kako bi vakcina dobile članice unije čim ono postane dostupno. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je Berlin zatražio oko 100 milijuna doza vakcina. Članice Europske unije dobit će doze prema broju svoga stanovništva.

Distribucija
Tko će prvi dobiti dozu? Starije osobe, osobito one s akutnim bolestima, te zdravstveni radnici, imat će prioritet pri raspodjeli Vakcina. Ljudi koji rade poslove nužne za funkcioniranje društva – uključujući i vladine službenike, policajce, vatrogasce i nastavnike – također će imati prednost.

Praktična primjena
Prema Spahnu, vakcinisanje će se odvijati u centrima određenim za to, koji će biti u narednih 10 dana postavljeni u Njemačkoj. Mobilni medicinski timovi također će provoditi vakcinisanje. Promet i skladištenje vakcina moglo bi biti izazovno s obzirom na činjenicu da se vakcina mora držati na -70 stepeni Celzijusa.

Trajanje imuniteta
Nije vjerojatno da jedna doza vakcine protiv koronavirusa može primatelja učiniti imunim za cijeli život. Stručnjaci kažu da će se vakcinisanje morati ponavljati, slično kao za gripu. Veliko neodgovoreno pitanje je može li netko tko je imuniziran vakcinim i dalje prenositi virus na druge. Ovo bi moglo predstavljati veliki problem u slučaju zdravstvenih radnika.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se