10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Planira se potpisivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama iz kojih dolazi veći broj migranata

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i ministar ljudskih prava i izbjeglica Miloš Lučić danas su razgovarali o uspostavljanju efikasnije koordinacije u upravljanju migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

U narednom periodu, uz dodatne mjera zaštite granice, planirano je potpisivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj migranata, što će omogućiti vraćanje u države porijekla, ali i biti preventivna mjera za odvraćanje migranta od korištenja Bosne i Hercegovine za tranzit ka zemljama Evropske unije, saopćili su iz Ministarstva sigurnosti.

Na sastanku je predstavljena trenutna situacija, tokovi migracija i ključni izazovi u ovoj oblasti koja je postala humanitarni i sigurnosni izazov za cijelu Evropu.

Razgovarano je o provođenju usvojenog plana upravljanja migracijama, te uključivanju svih nadležnih ministarstva u rješavanje migracija, da bi Bosna i Hercegovina što spremnije odgovorila na ovaj problem.

U saopćenju se dodaje da je u prošloj godini registrovano duplo manje migranata u odnosu na godinu ranije, zahvaljujući preduzetim mjerama na suzbijanju ilegalnih migracija i zbog pandemije koronavirusa koja je smanjila kretanje migranata.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, saopćili su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se