28.7 C
Bihać
Subota, 24 Jula, 2021

Po naredbi Tužilaštva BiH uhapšen Denis Prcić, nema dokaza da je Osmica ikada bio student

IZVORavaz.ba

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su Denisa Prcića, osnivača i direktora Američkog univerziteta u Sarajevu, saznaje portal „Avaza“.

On je uhapšen nakon što su obavljeni pretresi njegove imovine i prostorija Američkog univerziteta u Tuzli i Sarajevu.

Uhapšeni su i njegovi saradnici Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović, uposlenici Američkog fakulteta.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona prilikom pretresa Prcićevog univerziteta nisu pronašli nijedan dokaz iz kojeg proizlazi da je Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e ikada bio student ove visokoškolske ustanove.

Prcić tokom pretresa AUBIH

Prcić će nakon obrade u MUP TK u zakonskom roku biti prebačen u prostorije Tužilaštva BiH, po čijoj naredbi je i uhapšen. Postupajući tužilac je Oleg Čavka.

Prcić je 10. juna ispitan u svojstvu osumnjičene osobe u prostorijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prcića je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma, tačnije, oni su u prijavi naveli da ih je reketirao. Do sada je u ovom predmetu ispitano na desetine svjedoka, a sa svime je upoznata i Ambasada SAD u Sarajevu, čiji je državljanin.

No na meti Tužilaštva BiH je zbog izdavanja sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OSA-e Osman Mehmedagić državnim institucijama.

Mehmedagić je priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e diplomu koju je dobio na Američkom univerzitetu, ali ju je proglasio tajnom, sve s ciljem da dobije novi mandat na čelu ove agencije.

Međutim, istragom je utvrđeno da je njegovo ime naknadno dopisano na spisak studenata i da nije bio nikada student ovog Univerziteta.

Prcić se smnjiči da je omogućio sticanje diplome direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH Mehmedagiću na nezakonit način.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se