Pobijedili smo Gibraltar i Albaniju, ali šta ćemo sad?

IZVORavaz.ba

Međutim, da li je zaista tako?

U pobjedama nad Gibraltarom i Albanijom, Baždarević je dobio nekoliko novih igrača za budućnost. Prije svih, Daniela Pavlovića i Kenana Kodru.

Mladi i perspektivni igrači dolaze u reprezentaciju, pobijedili smo u dvije utakmice, novi igrači pokazali su potencijal, pa u čemu je onda problem?

Baždarević je za utakmice sa Gibraltarom i Albanijom pozvao ukupno 24 igrača. Među njima se našao jedan (1) iz Premijer lige BiH, a to je Kenan Pirić, koji je u reprezentaciji treći golman i, realno, ozbiljniju priliku vjerovatno neće dobiti nikada.

Naknadno je selektor pozvao Harisa Duljevića i Miroslava Stevanovića, koji su proveli zajedno 72 minute na terenu u susretu sa Albanijom.

Naravno, ovdje je Baždarević najmanje kriv, jer osim Pirića, Duljevića i Stevanovića, u domaćem prvenstvu i nema više igrača kalibra za reprezentaciju, a svakako vrijedi napomenuti da su i ova trojica fudbalera prilično daleko od prvog tima.

Svaka ozbiljna reprezentacija na svijetu hrani se igračima iz nacionalne lige i svojih omladinskih pogona. Osim Bosne i Hercegovine. A, mi ipak važimo za ozbiljnu reprezentaciju.

Tokom agresije na BiH iz naše zemlje se raselilo na stotine hiljada ljudi širom planete, a politika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH već godinama je da se igrači za nacionalni tim traže uglavnom po Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Holandiji…

Naravno, svakako treba imati na umu da su mnogi igrači koji su imali pravo nastupa za BiH, to odbili i danas igraju ili su igrali za Srbiju, Hrvatsku, Švedsku…, ali to nikako nije i ne smije biti opravdanje za potpuno zapostavljenu proizvodnju iz domaćeg pogona.

Jer, Baždarević i svaki naredni selektor Zmajeva uskoro bi se mogli naći u ogromnim problemima. Baza igrača kojom raspolaže BiH iz godine u godinu je sve manje i sve manje kvalitetna. To je i za očekivati, jer je sve manje Pjanića, Begovića, Kolašinaca, odnosno bh. igrača koji su rođeni ili odrasli van BiH, a voljni su igrati za našu reprezentaciju.

Iako dobar dio bh. javnosti i medija nakon svake pobjede Zmajeva pada u euforiju, treba misliti šta će biti sutra ili prekosutra.

Premijer liga Bosne i Hercegovine nikada nije bila glavni izvor igrača za reprezentaciju BiH. Tačnije, postotak igrača koji su u A tim došli iz bh. nacionalnog prvenstva je sramotno mali i veoma zabrinjavajući.

Sve je teže naći nekog kvalitetnog igrača, voljnog da igra za BiH, a takav sistem rada N/FSBiH je dugoročno neodrživ.

S druge strane, kada bi Baždarević danas sastavljao reprezentaciju od igrača iz Premijer lige BiH, uz svo dužno poštovanje, ta bi reprezentacija bila miljama daleko od plasmana na neko takmičenje i vjerovatno bi se nalazila u samom dnu evropskog reprezentativnog fudbala. Upravo na onom mjestu na kojem se nalazi trenutno Premijer liga BiH. Na dnu.

Da ne bude baš sve crno, treba svakako napomenuti da je N/FSBiH posljednjih godina krenuo nešto ozbiljnije da se bavi domaćim fudbalskim prvenstvom, ali je to i dalje nedovoljno.

Bh. fudbalski klubovi uglavnom grcaju u dugovima i jedva sastavljaju kraj sa krajem, pa je u takvoj situaciji izuzetno teško proizvesti kvalitetne igrače, a poseban je problem stručni i kvalitetan trenerski kadar, sposoban da prepozna talent i uoblikuje ga u kvalitetnog fudbalera.

U ovom trenutku, idealni sastav reprezentacije Bosne i Hercegovine izgledao bi ovako:

Begović, Kolašinac, Zukanović, Spahić, Vranješ, Bešić, Pjanić, Višća, Lulić, Ibišević i Džeko.

Od “11 veličanstvenih”, petorica su igrali u Premijer ligi BiH, ali taj podatak itekako vara, a evo i zašto.

Emir Spahić odigrao je jednu sezonu za zenički Čelik, te je u dresu tima sa Bilinog polja u karijeri odigrao 19 utakmica.

Edin Džeko je u Željezničaru igrao nešto više – 35 utakmica i tri gola.

Ervin Zukanović se također vodi kao “igrač iz Premijer lige BiH”, ali to je daleko od istine. Zukanović je karijeru počeo u Željezničaru, u čijem je dresu odigrao sedam utakmica, dok je godinu dana poslije bio i član Veleža, za kojeg nije upisao nastup u službenim utakmicama.

Ognjen Vranješ je u dresu banjalučkog Borca skupio 41 nastup, dok je Edin Višća u dresu Željezničara odigrao dvije utakmice manje (39).

Svi gore nabrojani igrači, osim možda donekle Višće, “procvjetali” su i razvili se u kvalitetne fudbalere onda kada su otišli iz Premijer lige. Svidjelo se nekom to ili ne, to je činjenica, koja samo pokazuje nekvalitet nacionalnog fudbalskog takmičenja BiH.

Ostali? Nisu ni prišli Premijer ligi. Njih smo tražili od Kanade (Begović) i SAD (Ibišević), preko Njemačke (Kolašinac, Bešić), Švajcarske (Lulić), Francuske (Pjanić), Holandije (Medunjanin)… Da Barbareza, Misimovića, Salihovića, Bajramovića i ostale ne spominjemo.

A, tih “ostalih” sve je manje. Ne treba se više nadati da će nam Kanada ili Francuska “odgojiti” zvijezde koje će onda igrati za BiH. Toga će biti sve manje, a neupitno je da će u jednom trenutku te baze igrača iz dijaspore jednostavno nestati, a onda ćemo se morati okrenuti u potpunosti Premijer ligi BiH.

Ukoliko u tom trenutku Premijer liga BiH bude na nivou kao što je sada, reprezentacija BiH će biti u rangu Estonije, Kipra, Makedonije… dakle donji dom evropskog fudbala.

Iz tog razloga primarna zadaća selektora i N/FSBiH nije da organizuju kampove po svijetu, tražeći nove igrače među bh. dijasporom, već da se svi maksimalno posvete Premijer ligi BiH, koja će vrlo brzo postati, htjeli to mi ili ne, glavni izvor igrača za reprezentaciju BiH.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se