Počela sjednica Doma naroda BiH: Izmjene Izbornog zakona, ipak, na dnevnom redu

2:55

Nakon delegatiskih pitanja, u Domu naroda BiH je počela rasprava o Izbornom zakonu BiH, koja je prva na dnevnom redu.

12:45

U toku postavljanja delegatskih pitanja u Domu naroda BiH. Mario Karamatić, iz Kluba Hrvata, uputio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću koji nije prisutan na sjednici. On je tražio da mu se pismeno dostavi odgovor koliko je od 2000. do danas za državne službenike i zaposlenike u institucijama potrošeno na kurseve jezika i ostala usavršavanja te koliko je to, zaista, doprinijelo radu institucija.

Sredoje Nović, iz Kluba srpskog naroda, uputio je pitanje šta je Vijeće ministara uradilo na realizaciji zaključaka 12. sjednice Doma naroda od 10.12.2015., a odnose se na RTV sistem BiH. On je naveo neke od zaključaka.

– Prvi zaključak je bio da Parlamentarna Skupština BiH zadužuje Vijeće ministara da utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse i predloži ga PS na usvajanje. Drugi zaključak je da Dom naroda zadužuje Vijeće ministara da, kao prioritetni zadatak, riješi pitanje digatilazacije. Dom naroda zadužuje Vijeće ministara i Upravni odbor BHRT-a da do kraja januara 2016. dostave izvještaj o radu. Šta znači Dom naroda i zaključci koji se donose? Pravi se lakrdija od PSBiH na to nema pravo niko, a pogotovo vlast koja se bira u domovima. Ako je to vama normalno, dobro nastavite da građani znaju. Mi ubijamo RTV sistem ove zemlje, jer ne želimo da idemo korak naprijed – kazao je Nović.

Na dio pitanja je odgovorio zamjenik ministra prometa i komunikacija Saša Dalipagić.

On je rekao da je vezano za Zakon o RTV sistemu imenovalo Radno skupinu za izmjene i dopunu Zakona. Pripremili obrazac Zakona, koji je predviđao da se sistemski riješi pitanje RTV sistema, a ne samo takse. Rekao je i da je dugogodišnji problem digitalizacije pitanje vlasništva nad opremom za digitalizaciju. Ministarstvo je predložilo da se oprema da javnim emiterima.

12:00

Nakon održane sjednice Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na dnevni red današnje sjednice, koja je započela u 12 sati, ipak je uvršten Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru dostavio Klub delegata hrvatskog naroda u ovom domu, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, javlja reporter Avaz.ba.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Safet Softić kazao je da postoje mehanizmi kojima se može spriječiti ovaj prijedlog, prenio je NAP. Neslužbeno se spominje mogućnost da se Klub Bošnjaka pozove na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona.

SDA je već ranije saopćila da je protiv predloženih izmjena. Inače, ukoliko i na današnjoj sjednici prođu ove izmjene, u PD PS BiH neće biti potrebne većine.

Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je 28. aprila u parlamentarnu proceduru dostavio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Kako je tada saopćeno iz PSBiH, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira se Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH, koja se tiče izbora u gradu Mostaru.

Dok Klub delegata hrvatskog naroda insistira da se ide u hitnu proceduru i da u naredna dva mjeseca Zakon bude izmijenjen, bošnjačka strana i dalje je protiv predloženih izmjena.

– Ako ne bude izmjena Izbornog zakona, doći će do blokade institucija BiH – poručio je Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da ne vjeruje da će izmjene Izbornog zakona dobiti podršku na ovoj sjednici.

Dom naroda trebao bi danas da razmatra i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH te Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH.

Pred delegatima bi se, između ostalog, trebali naći Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora za 2016. godinu, Stanje i perspektive u sektoru poljoprivrede u BiH, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma među kojima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se