33.5 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Počinje prva faza izgradnje devijacije puta Petog korpusa ARBiH u Bihaću

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine u okviru projekta modernizacije magistralnih cesta osiguralo je skoro milion maraka za prvu fazu izgradnje devijacije puta Petog korpusa ARBiH u Bihaću. Gradska uprava i resorno kantonalno ministarstvo pripremili su kompletnu dokumentaciju, tako da će građevinski radovi početi kroz nekoliko dana.

Piše: Muhamed Sadiković

Izgradnja devijacije puta Petog korpusa ARBiH podrazumijeva dva kružna toka kod zgrade doma zdravlja i Gradske pijace, te lakši obilazak središta grada prilikom uključivanja na putnu komunikaciju sa Cazinom, Bosanskom Krupom i Banja Lukom.

“Sa izvođačem radova je sve dogovoreno, a intenzivniji radovi će početi za nekoliko dana, s obzirom na najavljene pogoršane vremenske uslove za vikend. Dobit ćemo modernu putnu komunikaciju sa dva kružna toka, tako da ćemo značajno olakšati odvijanje saobraćaja, ali i modernizirati dio grada gdje se nalaze Dom zdravlja, autobusna stanica i drugi važni objekti i trgovački kompleksi”, izjavio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Potvrđeno je kako je ovo samo još jedan u nizu planiranih projekata Federalne direkcije za ceste u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK), za koje su već obezbijeđena financijska sredstva.


“Izuzetno važan projekat za grad Bihać, s obzirom da će se središte grada dodatno saobraćajno rasteretiti. Moram istaći da je Unsko-sanski kanton dobio značajna sredstva za modernizaciju magistralnih puteva i općenito putno – komunikacijske projekte. Samo u Bihaću je planirana izgradnja zaobilaznice Izačić – Kamenica, ove devijacije, zatim treće trake Gorjevac – Ripački klanac, kružnog toka u naselju Kamenica, rješavanja putnog povezivanja sa naseljem Mali Lug prema Srbljanskom platou i za sve to je osigurano više od 20 miliona KM. Sredstva su obezbijeđena, međutim neophodno je malo ubrzati administraciju, odnosno dobivanje potrebne dokumentacije”, riječi su federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudina Dedića.

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić također je naglasio važnost izgradnje ove devijacije, te potvrdio da se ubrzano radi i na pripremi potrebne dokumentacije za drugu fazu projekta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se