11.5 C
Bihać
Utorak, 26 Oktobra, 2021

Pod Lupom: Na ponovljenom glasanju u Novom Gradu skoro 400 listića označeno

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” posmatra današnje ponovljene izbore na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu, u bh. entitetu Republici Srpskoj. Riječ je o biračkom mjestu 007B040 (Suhača). Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na ovom biračkom mjestu poništila izbore zbog problema i prekida glasanja na izborni dan 15. novembra 2020. godine te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora. – Posmatrač Koalicije ‘Pod lupom’ izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština opštine) bio unaprijed označen. Obaviještena je opštinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik, navodi se u saopćenju Koalicije.

Kako prenosi Anadolija, navode kako zvuči “skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova”.

Koalicija “Pod lupom” alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati, a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni.

Naveli su kako će Koalicija “Pod lupom” zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u opštini Novi Grad (RS) zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od strane Opštinske izborne komisije Novi Grad i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima održanim 15. novembra 2020. godine.

Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08:15, a prema informacijama kojima Koalicija “Pod lupom” raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od strane biračkog odbora, sav izborni materijal će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu.

Koalicija “Pod lupom” će nastaviti posmatrati današnje izbore na ovom biračkom mjestu do okončanja svih procesa i redovno će informisati javnost o svim uočenim nepravilnostima.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se