Podigla se velika prašina u Centru za kulturu u Bosanskom Petrovcu: Imenuju se podobni, a ne stručni?

Svjedoci smo poslijednih nekoliko mjeseci da su velike tenzije oko Centra za kulturu i obrazovanje u Bosanskom Petrovcu. Zašto, zbog čega, ko su osobe koje vode Centar za kulturu, ko to vlada iz sjene i dovodi nestručan kadar u Centar saznat ćete u nastavku ovog teksta.

Naime, tri mandata Centrom za kulturu i obrazovanje u Bosanskom Petrovcu rukovodila je Milica Kecman. U toku tog mandata nije baš puno urađeno, a da ne pričamo o međuljudskim odnosima koji su i dan danas tema policije u Bosanskom Petrovcu.

Jedno je sigurno, a to je prijateljstvo između načelnika općine Zlatka Hujića i Milice Kecman jer jedino ta činjenica može potvrditi sve dole navedeno.

Milica Kecman i načelnik Zlatko Hujić

Milica Kecman zapošljava Jelenu Dotlić, sa lažnom potvrdom o radnom iskustvu koju joj je pribavio njen veliki prijatelj Boško Tubić, koji je bio desna ruka Zlatka Hujića, načelnika Općine Bosanski Petrovac,a inače protiv Tubića je potvrđena optužnica u Tužilaštu USK.

Potvrđenu optužnicu protiv Boška Tubića možete pročitati klikom OVDJE.

Bez obzira na potvrđenu optužnicu načelnik Hujić učinio je sve kao bi Boška postavio u Upravni odbor Centra za kulturu, ni manje ni više nego kao Predsjednika Upravnog odbora. Ne zaboravimo da je Boško inače po zanimanju diplomirani inžinjer šumarstva.

Zašto se načelnik ovoliko potrudio za gospodina Tubića, vidjet ćete u nastavku ove priče.

Da se vratimo na v.d. direktoricu spomenute ustanove koja je uposlenici Jeleni Dotlić isplatila otpremninu (iako se već uveliko pričalo da dotična posjeduje lažnu potvrdu o radnom stažu).

Gospođa Dotlić tražila sporazumni raskid Ugovora da bi prošle sedmice gospođi Kecman stigao poziv u Tužilaštvu USK kao osumnjičenoj, upravo zbog zapošljavanje Jelene Dotlić. Ovaj slučaj ćemo pomno pratiti kako bi mogli dokazati sve naše tvrdnje koje smo poslali vašem portalu.

Nadalje, Milica Kecman je izgubila i spor za zapošljavanje Dragoljuba Jelićića, jer je prednost pri zapošljavanju imao Safet Mešić borac Armije RBIH, koji je nakon što je tužio Kecmanovu i Centar za kulturu i dobio spor. Ista Kecmanova je i Jeličicu dala otpremninu iako nije bilo zakonskog osnova.

Nakon isteka mandata kao direktorice, Milici Kecman, njen saradnik Boško Tubić daje mandat v.d. direktora, iako je Zakon jasno definisao da v.d. direktor dolazi iz reda stalno uposlenih, a veoma dobro znamo da gospođa Kecman nije zaposlenica Centra za kulturu što nam govori da je opet prekršen Zakon.

Izgleda da se u ovoj priči zadovoljavaju apetiti načelnika Zlatka Hujića koji čini sve usluge za Kecmanovu jer ima obezbijeđen jedan glas u Općinskom vijeću, a to je ruka Marinka Bugarina, Milicinog stranačkog kolege.

Nakon isteka tog mandata od 6 mjeseci, za v.d. direktora imenuje se dipl. žurnalista Ansela Husetić, koja se javlja na Javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Centra za kulturu, te je bila jedina prijavljena koja ispunjava sve uslove.

Ansela dobija potpunu podršku od Komisije za izbor i imenovanje direktora, Nadzornog odbora, te imenovanje od strane Upravnog odbora, ali na sjednici Općinskog vijeća ne dobija potrebnu saglasnost.

Zašto?

Zato jer Općinskom načelniku Zlatku Hujiću ne odgovara Husetićka, koja je radila u skladu sa Zakonom. Njemu je u tom trenutku bila potrebnija Milica Kecman, koja u ovom trenutku nije ispunjavala uslov za poziciju direktora ove Javne ustanove.

Međutim, u julu mjesecu načelnik općine imenuje Privremeni Upravni odbor, a isti taj odbor zapošljava na određeno, možete pretpostaviti koga…. Milicu Kecman, i daje joj ponovo funkciju v.d. direktora Centra za Kulturu i obrazovanje.

Nakon mjesec dana obavljanja dužnosti v.d. direktora,  Kecmanova dobija saglasnost i od Općinskog vijeća Bosanski Petrovac. Ništa to ne bi bilo toliko sporno da se na istoj sjednici  OV  tek potvrđuje Privremeni Upravni odbor.

Postavlja se pitanje kako su obavljali funckcije v.d. direktora i Privremenog Upravnog odbora bez saglasnosti Općinskog vijeća?

Nakon samo nekoliko dana Milica Kecman sa Privremenim upravnim odborom kroji Pravilnik o radnim mjestima, gdje dodaje 5 novih radnih mjesta. U ekspredno urađenom Pravilniku interesantno je mjesto stručnog saradnika za marketing.

Zašto? Evo odgovora….U centra za kulturu se zapošljava Obrad Milošević, predsjednik SNSD-a, a načelniku Općine Bosanski Petrovac Obrad Milošević obezbjeđuje većinu u Općinskom vijeću, što ispada “usluga za uslugu”.

Nakon potpisivanja Ugovora sa Miloševićem, nekolicina Općinskih vijećnika potpisuje peticiju te Milošević ne zasniva radni odnos u Centru za kulturu kako je dogovoreno, ali zato Ugovor dobija Elvis Kartal zvani Eći, koji potpisuje Ugovor na određeno,a koji prema našim informacijama nema dana radnog iskustva.

Dakle, na mjesto tehničara realizatora programa se zapošljava osoba koja ne ispunjava sve uslove, a dokaz da se trebao raspisati konkurs u ovoj Javnoj ustanovi vam donosimo ovim isječkom iz Zakona o radu.

Iz gore navedenog isječka možete vidjeti da se trebao raspisati konkurs ili Javni oglas u koliko se prima novi uposlenik.

Privremeni Upravni odbor je vjerovatno znao za Milicine nezakonite radnje, te joj sve prešutao i zažmirio, a ista u kratkom periodu obavljanja funkcije v.d. direktora je kupila sebi službeni mobitel, da ima čime da se posluži i obavlja silni posao u Centru u kojem, koliko mi znamo,  predstava niti bilo koja druga manifestacija nije održana od Dana Općine Bosanski Petrovac, 25.05.2017.godine.

Nadalje, nakon što je sve nezakonite radnje uradila, načenik Zlatko Hujić odlučuje da Kecmanovu ponovo Razriješi dužnosti v.d. direktora.

Ostaje mu jedna solucija,za v.d.direktora, a to je imenovati jedinu koja ispunjava sve uslove, a to je Ansela Husetić. No,bolje je opet mimo Zakona nego imenovati Husetićku sa VSS stalno zaposlenu, te se odlučuje da imenuje Sekretara organa uprave Bosanski Petrovac Esmira Brkovića, za osobu koja će rukovoditi ovom ustanovom do raspisivanja konkursa za izbor direktora ,iako je Općinsko vijeće u augustu mjesecu dalo saglasnot za raspisivanje konkursa, ali očito Hujić još nema njemu odgovarajuću osobu za ovu funkciju.

Zamislite sad da gospodin Esmir Brković radi kao sekretar u općini Bosanski Petrovac, a sve se pita u drugoj firmi, tj. Javnoj ustanovi Centar za kulturu iako u toj ustanovi imamo osobe koje zadovoljavaju sve uslove za obavljanje te funkcije.

Da kod nas sve može, govori i ona stara narodna: Gdje počinje Bosna i Hercegovina, tu prestaje logika.

Dakle,sve što niste mogli zamisliti u Centru za kulturu je ostvarivo, jer morate biti podobni i poslušni kao bi se radilo kao i dosada, a to je većinom bilo mimo zakona što potvrđuju i presude.

Ovim putem molimo sve istražne organe da izađu na teren i zaustave ovaj trend u Bosanskom Petrovcu, te ukažu na nezakonitosti u radu načelnika, većine u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac i bivše v.d. direktorice kako bi ova Javna ustanova napokon normalno funkcionisala.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se