10.9 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Podignuta nova optužnica za ratni zločin u BiH

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljini, zbog ratnog zločina.

Đurić se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom 1992. godine. Ovaj predmet povezan je sa predmetima koji su u procesuirani u MKSJ za zločine u Brčkom.

“Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, osobno i izravno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Đurić se tereti da je tokom mjeseca maja 1992. godine dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno, mučio, premlaćivao, zlostavljao, pljačkao, nanosio trajne ozlijede hladnim oružjem i činio druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozlijede i posljedice.

“Počinjenje navedenih kaznenih djela, povezano je sa ratnih zločinima, za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se