Podignuta optužnica protiv Ivana Pernara, krivotvorio dokumente

Pernar se tereti da je 13. novembra 2015. predao Ministarstvu uprave zahtjev za evidentiranjem promjena statuta

IZVORavaz.ba

Općinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg dopredsjednika i saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara zbog krivotvorenja statuta stranke i zapisnika s glavne skupštine Živog zida.

Tužilaštvo u saopćenju, u kojem navodi samo dob okrivljenika, precizira kako se Pernar tereti da je 13. novembra 2015. kao dopredsjednik Živog zida predao Ministarstvu uprave zahtjev za evidentiranjem promjena statuta i članova upravnog tijela stranke te u obrascu prijava promjena neistinito naveo da je promijenjen statut na glavnoj skupštini Živog zida i da su promijenjeni članovi glavnog odbora te stranke.

Dopuna Statuta
Pernar se tereti i da je uz zahtjev priložio i krivotvoreni zapisnik na kojem se potpisao u svojstvu dopredsjednika stranke.

Ministarstvo uprave je potom, ne sumnjajući u vjerodostojnost dostavljenih podataka i dokumenata, obavijestilo Živi zid o primitku prijave izmjena i dopuna statuta i promjene članova glavnog odbora te ovjerilo novi statut te političke stranke, navode 24 sata.

Finansijska sredstva
Krivične prijave protiv Ivana Pernara i njegovih stranačkih kolega Ivana Vilibora Sinčića te Vladimire Palfi podnesene su DORH-u i Uskoku u februaru 2016. godine zbog navodnog krivotvorenja potpisa članova stranke, čime je osigurano raspolaganje njenim financijskim sredstvima.

Županijsko državno odvjetništvo je krajem oktobra 2019. odbacilo krivičnu prijavu protiv čelnika Živog zida u dijelu koji se odnosio na sumnju da je spomenuti trojac zlopotrijebio položaj i ovlasti, dok je istraživanje protiv Pernara nastavljeno zbog sumnje da je ovjerio krivotvoreni statut stranke i zapisnik s glavne skupštine Živog zida.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se