32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Podignuta optužnica protiv Ivana Pernara, krivotvorio dokumente

Pernar se tereti da je 13. novembra 2015. predao Ministarstvu uprave zahtjev za evidentiranjem promjena statuta

IZVORavaz.ba

Općinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg dopredsjednika i saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara zbog krivotvorenja statuta stranke i zapisnika s glavne skupštine Živog zida.

Tužilaštvo u saopćenju, u kojem navodi samo dob okrivljenika, precizira kako se Pernar tereti da je 13. novembra 2015. kao dopredsjednik Živog zida predao Ministarstvu uprave zahtjev za evidentiranjem promjena statuta i članova upravnog tijela stranke te u obrascu prijava promjena neistinito naveo da je promijenjen statut na glavnoj skupštini Živog zida i da su promijenjeni članovi glavnog odbora te stranke.

Dopuna Statuta
Pernar se tereti i da je uz zahtjev priložio i krivotvoreni zapisnik na kojem se potpisao u svojstvu dopredsjednika stranke.

Ministarstvo uprave je potom, ne sumnjajući u vjerodostojnost dostavljenih podataka i dokumenata, obavijestilo Živi zid o primitku prijave izmjena i dopuna statuta i promjene članova glavnog odbora te ovjerilo novi statut te političke stranke, navode 24 sata.

Finansijska sredstva
Krivične prijave protiv Ivana Pernara i njegovih stranačkih kolega Ivana Vilibora Sinčića te Vladimire Palfi podnesene su DORH-u i Uskoku u februaru 2016. godine zbog navodnog krivotvorenja potpisa članova stranke, čime je osigurano raspolaganje njenim financijskim sredstvima.

Županijsko državno odvjetništvo je krajem oktobra 2019. odbacilo krivičnu prijavu protiv čelnika Živog zida u dijelu koji se odnosio na sumnju da je spomenuti trojac zlopotrijebio položaj i ovlasti, dok je istraživanje protiv Pernara nastavljeno zbog sumnje da je ovjerio krivotvoreni statut stranke i zapisnik s glavne skupštine Živog zida.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se