Naslovnica BiH PODJELA PLIJENA: Gdje je zapelo kod raspodjele državnih ministarstava i ko traži...

PODJELA PLIJENA: Gdje je zapelo kod raspodjele državnih ministarstava i ko traži previše Pored nepostojanja koncenzusa probosanskih stranaka i onih iz Republike Srpske o NATO putu naše zemlje, kod imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH zapelo je i u podjeli resora.

0

Lideri tri vodeće stranke u BiH Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ), koji i vode glavnu riječ u vezi s rasporedom ministarstava i budućim sazivom Vijeća ministara još uvijek nisu konkretno dogovarali raspored pozicija, ali su njihove pretenzije poznate.

Pored predsjedavajućeg Vijeća ministara, državnu izvršnu vlast čini ukupno devet ministarstava. Milorad Dodik predlaže da spomenute tri stranke dobiju po tri ministarstva, s tim da će dosadašnjim sistemom rotacije predsjedavajući Vijeća ministara biti Srbin i to iz SNSD-a.

Dragan Čović načelno pristaje na takav raspored “snaga”, a “zapelo” je na relaciji SNSD – SDA.

Naime, u SDA smatraju da SNSD, odnosno stranke iz RS-a trebaju pored pozicije predsjedavajućeg dobiti još dva ministarstva. Dodik negoduje i poručuje da je fer raspodjela 3/3/3 uz predsjedavajućeg iz SNSD-a.

Poređenja radi, u prethodnom mandatu, koji je još uvijek aktuelan u tehničkom mandatu, u prvobitnom sazivu formiranom 2015. godine predsjedavajući je bio Bošnjak (Denis Zvizdić), a iz reda Bošnjaka ministri su bili Semiha Borovac i Adil Osmanović, svi iz iste stranke (SDA). Troje ministara bilo je iz Saveza za promjene (Dragan Mektić -SDS, Mirko Šarović – SDS te Igor Crnadak – PDP), a Hrvati su imali četiri ministra i to tri iz HDZ-a ( Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Marina Pendeš), dok je Slavko Matanović bio ministar kao član Demokratske fronte.

Nakon izlaska DF-a iz vlasti umjesto Matanovića je za ministra imenovan Ismir Jusko (Bošnjak – SBB). Dodik sada prigovara SDA da su Bošnjaci u prethodnom mandatu pored predsjedavajućeg VM-a imali još tri ministarstva, ne računajući da je prvobitno ministar bio Matanović (Hrvat), a na njegovo mjesto kasnije je došao Jusko (Bošnjak).

Za sada se očito samo govori o etničkoj podjeli resora, a zaboravlja se na pripadnike Ostalih, iako je u prethodnim sazivima po jedno ministarsko mjesto pripadalo i toj grupi. Tako je Sven Alkalaj kao Ostali bio ministar vanjskih poslova (2006.), dok je Damir Hadžić kao Ostali ministar prometa i komunikacija (2010.).

Sada je za SDA izazov da u tri ministarska mjesta koja ih sljeduju nađu jedno mjesto za Demokratsku frontu.

SDA od ministaskih pozicija prioritetno želi finansije, jer će vjerovatno prvi birati. Vanjske poslove želi SDA, ali će ih izabrati vjerovatno HDZ. SNSD će uzeti poziciju predsjedavajućeg i vjerovatno Ministarstvo vanjske trgovine. SDA bi trebala dobiti civilne poslove, a HDZ Ministarstvo pravde. Preostaju još pozicije ministara odbrane, sigurnosti i ljudskih prava te saobraćaja i komunikacija.

Loading...