Podrška EU razvoju socijalnog dijaloga u BiH

Evropska Unija podržava razvoj socijalnog dijaloga u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“.„Naš cilj je da do početka 2018. godine osiguramo da socijalni partneri i njihove organizacije  imaju ključnu ulogu u razvoju politika i da pomognemo svim institucijama vlasti u poboljšanju pravnog i institucionalnog okvira za razvoj socijalnog dijaloga“, izjavila je za Krajina.ba Jelena Katić, voditeljica EU projekta „Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“.Na pitanje o očekivanim rezultatima projekta, Katić pojašnjava:“ Potrebno je unaprijediti socijalni dijalog na svim razinama u okviru provedbe  Reformske agende EU za BiH, a može biti postignut suradnjom sa svim socijalnim partnerima,vladama, sindikatima poslodavcima i zagovaranjem“.Osnov efikasnog socijalnog dijaloga nalazi se u povjerenju, spremnosti i opredjeljenosti za usklađivanje interesa.

Bosna i Hercegovina je država sa složenim ustavnim uređenjem, a oblast rada i zapošljavanja nalazi se u nadležnosti entiteta Federacije BiH i Republike Srpske,Brčko Distrikta i kantona u Federaciji BiH.Na državnom nivou postoji Zakon o radu u institucijama BiH i Agencija za rad i zapošljavanje.Institucije države su nadležne za ratifikaciju međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

Spremnost na dijalog postoji,ali su mišljenja različita i svaka od strana nastoji da nametne svoje interese,ocijenila je Katić nakon sastanaka sa predstavnicima sindikata i poslodavaca. .„Očekujem da će se u narednom periodu moći  doći do određenih rješenja uz spremnost svih učesnika dijaloga na ustupke“,precizirala je voditeljka EU projekta. Zakoni i politike o kojima se ranije razgovara lakše mogu da se provode kada bi  interesi poslodavaca i radnika bili zastupljeni već u fazi donošenja propisa.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da su imali sastanak sa predstavnicima ovog projekta,ali da je rano za konkretnu ocjenu jer je projekat još u fazi predstavljanja.

Kultura kolektivnog pregovaranja kod nas nije razvijena i propisi se ponekad usvajaju bez  kompromisa učesnika.Mišić je ocijenila da je socijalni dijalog socijalnih partnera  težak,mukotrpan i često na granici incidenta.Smatra da i u takvim uslovima učesnici moraju doći do rješenja koje bi vodilo ka boljem životu radnika.„Legitimno je pravo radnika da svoj rad što bolje proda kako bi bolje živio i to nema pravo niko da osuđuje,ali to osuđuju iz vlasti i Unije udruženja poslodavaca“, ocijenila je predsjednica Saveza sindikata RS.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić kaže da treba razvijati kulturu dijaloga i socijalni dijalog u RS i da je potrebna podrška Evropske unije.Od projekta EU očekuje da će najavljene obuke učesnika u kolektivnom pregovaranju biti korisne.Aćić naglašava da je potrebno poslati jednu drugačiju poruku institucijama i javnosti u pogledu socijalnog dijaloga, a to je odgovoran pristup ovom pitanju.„Trebamo početi da se dogovoramo o stvarima o kojima se možemo dogovoriti“, poručio je Aćić.

Međunarodna organizacija rada (ILO) socijalni dijalog definiše kao sve vrste pregovora, konsultacija ili jednostavne razmjene informacija između predstavnika vlada, poslodavaca i radnika o pitanjima od zajedničkog interesa koja se odnose na ekonomsku i socijalnu politiku.U Evropskoj uniji socijalni dijalog je započet 1985. godine, a provodi se u dva osnovna oblika: tripartitni dijalog u kojem učestvuje javna vlast i bipartitni dijalog između poslodavaca i sindikalnih organizacija.

U državama poput Francuske,Italije,Španije i Portugala zastupljen je tripartizam, model socijalnog dijaloga u kojem je uloga države snažna,dok se skandinavske zemlje više oslanjaju na kolektivno pregovaranje i autonomnost socijalnih partnera.U Švedskoj koja ima dugu tradiciju socijalnog dijaloga radna sredina na radnim mjestima smatra se jednom od najboljih u svijetu,više od 70 posto radnika su članovi sindikata, a pokrivenost kolektivnim ugovorima je 90 posto u ovoj zemlji.Kakav model će socijalni partneri u BiH usaglasiti zavisi od učesnika socijalnog dijaloga, a Evropska unija će pružiti podršku razvoju dijaloga projektom „Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“ koji je nastao kao rezultat provođenja komunikacijske strategije proširenja Evropske unije,a u BiH se provodi od januara 2016. godine do januara 2018. godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se