28.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Pogledajte simulaciju najjačeg zemljotresa u Petrinji

IZVORavaz.ba

Facebook stranica Geofizika uživo objavila je simulaciju za vrijeme najjačeg zemljotresa u Petrinji 29. decembra.

Simulaciju je napravila doktorandica Helena Latečki pod vodstvom doc. dr. sc. Josipa Stipčevića s PMF-a i u suradnji s dr. sc. Irene Molinari s talijanskog Nacionalnog Instituta za geofiziku i vulkanologiju. Rezultati pokazuju koliko struktura tla utječe na kompleksnost rasprostiranja potresnih valova i efekte pojačanja i produljenja trešnje.

– Tako, primjerice, u dolinama valovi ostaju zarobljeni u mekšim sedimentnim naslagama, između površine i čvrste stijenske mase u podlozi. Uslijed toga dolazi do produljenja trajanja trešnje i povećanja amplitude valova (npr. Zagreb se tresao nešto dulje od minute!) – stoji u objavi.

S druge strane, u gorskim područjima, gdje stijene većih brzina dolaze do površine, može se vidjeti brzi prolazak valne fronte te slabija i kraća trešnja. Zanimljivo je uočiti da na nekim dijelovima dolazi do kanaliziranja valova (npr. Zaprešić) te se time također povećava intenzitet potresa iako je područje relativno daleko od epicentra, objavljeno je na Facebooku.

Za simulaciju je korišten novi 3D model brzine i gustoće za područje središnje Hrvatske te pojednostavljeni tačkasti model izvora zemljotresa.

Video prilog

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se