Naslovnica USK Policija od danas zabranjuje slobodno kretanje migrantima u Krajini Zbog velikog pritiska...

Policija od danas zabranjuje slobodno kretanje migrantima u Krajini Zbog velikog pritiska migrantske krize od danas će na području Unsko-sanskog kantona biti uveden 24-satni policijski sat. To je odlučeno na posljednjem sastanku Operativne grupe za rješavanje migrantske koji je održan iza zatvorenih vrata.

0

U praksi to će značiti drastičnije mjere ograničavanja kretanja migranata iz prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, uključujući djecu bez pratnje. Njima će biti zabranjen ulazak i izlazak iz dva navedena prihvatna centra.

Ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić je najavio kako se radi o apsolutnoj blokadi kretanja. Od danas će i inspekcije početi raditi svoj posao i provjeravati upotrebne dozvole u ovim bivšim tvornicama i vratiti tvornice njihovoj namjeni, a ne da nam tvornice služe za smještaj nepoznatih lica iz dalekih zemalja.

Van Bire i Mirala će se moći kretati samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema državnoj granici u namjeri da uđu na područje Republike Hrvatske.

UN je apelirao na vlasti u Krajini da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata.

Oni smatraju da efekti onemogućavanja kretanja i držanja migranata i azilanata u zatvorenom prostoru, kao što je viđeno tokom ranije izvršenih sličnih mjera u privremenom prihvatnom centru Bira, uključuju akutni stres, anksioznost, strah i povećanje tenzija koje mogu eskalirati u nasilno ponašanje.

Izvor: klix.ba