Polimac Company: Investitorima moramo dati bolje olakšice i benefite

Ključni prioriteti za bh. vlasti kojima će privući investicije su poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti, vladavina prava, politička i pravna stabilnost te predvidiva poreska politika.

Iako je posljednjih godina poduzeto niz reformi u nastojanju da se poboljša poslovno okruženje, neophodno je i dalje raditi na pojednostavljivanju procedura i uklanjanju administrativnih barijera za investitore. Kao pozitivne stvari investiranja u BiH, istakao je da su to prirodni potencijali, činjenica da su u BiH prije rata uspješno poslovale brojne velike kompanije, zatim geografski položaj zemlje te povećanje vanjske trgovine. Upravo iz tih razloga, primarni cilj međunarodne konsultantske kuće Polimac Company je u što boljem svjetlu predstaviti poslovni ambijent u BiH – rekao između ostalog generalni direktor Mehmed Polimac.

Kada počnete sa prikupljanjem pojedinih dozvola te procedure znaju trajati i do pet godina, a ni to nije garancija da će te ih dobiti. To su kočnice daljeg razvoja kompanija. Građevinske dozvole definitivno najveći problem investitora.

Ipak, tu su i brojni pozitivni primjeri poput povećanja infrastrukturalnih projekata i sve izraženije konkurentnosti kompanija u BiH, koji ipak ostavljaju prostora za optimizam.

Jedan od takvih investitora je i Robert Belteky, australijski investitor koji se bavi izgradnjom parkirališta, a u svom vlasništvu posjeduje više od 4.000 garaža u svijetu, iskazao je veliki interes za regulisanje saobraćaja u mirovini kao i podzemnim i nadzemnim garažama na području cijele BiH i regije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se