Polimac Company: Kako privući strane investitore u BiH

Bosna i Hercegovina ima trend opadanja stranih investicija jer investitori idu tamo gdje imaju najbolju oplodnju kapitala.

Za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa i unapređenje stranih investicija u BiH potrebno je unaprijediti prije svega poslovni ambijent, a samim tim i imidž zemlje. Bez navedenog, nećemo biti u situaciji doseći nivo investicija koji bi bilježio značajan ekonomski razvoj zemlje i zapošljavanje.

BiH pruža širok izbor investicijskih mogućnosti u različitim sektorima, a istovremeno imamo i veliku ponudu veoma jeftinog proizvodno-poslovnog prostora, prihvatljive troškove poslovanja, raspoloživost radne snage po povoljnim cijenama, uz postojeće poticaje vezane za investitore i izvoz, a sve bi to moglo biti interesantno investitorima.

“Sektori građevine i energetike veoma su atraktivni za svakog ulagača. Optimizam leži i u činjenici da imamo strateške infrastrukturne projekte koji mogu privući značajna sredstva, kao i privatizacija više strateških preduzeća”, navodi Mehmed Polimac, generalni direktor međunarodne konsultantske kuće Polimac Company.

Polimac ističe da jedna od neophodnih promjena je i nužna poreska reforma odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Uz ostalo, gosp. Mehmed dodaje da se na ovaj način šalje i poruka o političkoj stabilnosti regiona, nepostojanju administrativnih barijera i prepreka, te prohodnosti ideja i kapitala u regiji.

Ukoliko se nešto bitno ne promijeni u administrativnim i zakonskim procedurama da bi se olakšala strana ulaganja u BiH, ništa se bitnije neće promijeniti na ovom polju, a BiH će i dalje zaostajati za zemljama u regionu kada su strane investicije u pitanju.

Moramo ponuditi najbolje u okruženju, biti bolji od ostalih država i davati bolje benefite investitorima za bolje sutra.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se