POLITIČKA KRATKOVIDNOST VLADAJUĆE VEĆINE VODI OPĆINU KLJUČ U TEŠKU NEIZVJESNOST

Ključka ASDA je odavno prekinula lažno opoziciono djelovanje i stupila u koaliciju sa SDP-om u Općini Ključ, što jasno potvrđuju zadnje 3 sjednice Općinskog vijeća. Koalicija je sklopljena pod velom tajne, nema se hrabrosti niti minimuma političke odgovornosti, što bi podrazumijevalo da se jasno izađe pred građane i kaže šta su ciljevi djelovanja ovog političkog zagrljaja.

Nemoguće je objasniti logiku pristupa izvještajima i planovima javnih preduzeća, pri čemu se daje podrška blokiranom UKUS-u, kao i Općinskom fondu za komunalne djelatnosti i infrastrukturu, dok se negativnim ocjenjuje izvještaj komunalnog preduzeća „RAD“. Javnost ima pravo znati da je stanje u našem komunalnom preduzeću neuporedivo bolje u odnosu na ostala, pa čak i da je Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu dužan 56 000 KM preduzeću „RAD“. Uz to, direktorica „RADA“ ima manju platu od direktora UKUS-a i Općinskog fonda za komunalne djelatnosti infrastrukturu.

Nadalje, JKP „RAD“ je jučer osigurao novih 616 kanti u vrijednosti od 25 000 KM, koje će građanima biti podijeljene besplatno. Jedan je to u nizu pozitivnih projekata ovog menadžmenta.
Potpuno je jasno da je jedini grijeh direktorice komunalnog preduzeća pripadnost Stranci demokratske akcije, tako da likvidnost, finansijska disciplina i kvalitetna usluga građanima od strane ovog preduzeća ostaju po strani i nisu relevantni za vladajuću većinu. Relevantni su isključivo privatni interesi i nagon za političkim zapošljavanjem.

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije predložio je usvajanje zaključka kojim će se sva dostupna dokumentacija i do sada utvrđeno stanje u Javnom preduzeću „UKUS“ dostaviti Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona na daljnje postupanje. Općinsko vijeće je na našu incijativu usvojilo ovaj zaključak. Radi se o ogromnim finansijskim štetama i neko mora snositi odgovornost, bez obzira o kome i kojoj političkoj opciji se radi. Tome u prilog, objavljujemo i pregled sastava menadžmenta Javnog preduzeća „UKUS“ u proteklih 10 godina. S obzirom da smo kao Stranka često meta napada, dežurni krivac za sve probleme koji se pojave u Općini Ključ, imamo obavezu prema sebi, prema našem članstvu i prema javnosti iznijeti istinu.

Istina je da je na čelu ovog preduzeća bilo kadrova ispred SDA, međutim radi se o ljudima koji već godinama nemaju ništa sa Strankom. Naprotiv, većina njih je od 2012. godine dio politike kojom rukovodi aktuelni Općinski načelnik. Ne želimo ni na koga od naših sugrađana koji su bili dio ovog menadžmenta u proteklom periodu prebacivati odgovornost, ali zbog konstantnih pokušaja stvaranja ambijenta u kojem je SDA odgovorna za ove probleme, ne možemo ostati nijemi.

Pitali smo direktora UKUS-a i kandidata za člana Općinske izborne komisije da li je istina da je protiv njega podignuta optužnica, što su kroz diskusiju i pojedini vijećnici iz vladajuće koalicije i potvrdili. Direktor Zukanović se nije izjašnjavao po ovom pitanju. SDA KLJUČ smatra da ovakav pristup i način izbora člana Općinske izborne komisije narušava dignitet Općine, Općinskog vijeća, ali i svih građana Ključa. Slijedom nekoliko poteza, posebno ovim posljednjim, ključki SDP je predizborni slogan „ZA SVE NAS“ pretvorio u slogan „SVE ZA NAS“.

SDA KLJUČ poziva sve političke subjekte u Općini Ključ da se u ovom teškom vremenu suzdrže od političke trgovine pozicijama i ispunjavanja pojedinačnih želja, od koga god da dolaze. U ovom trenutku, važno je posvetiti se rješavanju nagomilanih problema i sve resurse usmjeriti ka oporavku stanja u javnim ustanovama i preduzećima u kojima su problemi evidentni.

Jasmin Musić
Predsjednik Povjereništva SDA Ključ

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se