33.5 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Politika iznad zakona: Predsjednik NO RTV USK poklekao pred političkim pritiskom!?

IZVORusn.ba

Prije nekoliko dana pisali smo o Javnom preduzeću Radio-televizija Unsko-sanskog kantona d.o.o. Bihać u kontekstu pravomoćne presude Općinskog suda u Bihaću kojom je trenutna direktorica JP RTV USK Irma Pašić (NB) osuđena zbog počinjenog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Kaznenog zakona FBIH, odnosno informacije da je predsjednik Nadzornog odbora sazvao sjednicu na kojoj se razmatrala prijevremena smjena direktorice zbog činjenice da je pravomoćno osuđena za zloupotrebu položaja koji obavlja.

Redakcija portala USN.ba ranije je kontaktirala predsjednika Nadzornog odbora JP RTV USK Sijamhodžić Amira (NB), s obzirom na nadležnosti Nadzornog odbora u ovom slučaju i dobila odgovor da je sazvao sjednicu povodom razmatranja činjenica vezanih za presudu protiv direktorice.

Nakon sjednice, kontaktirali smo predsjednika, koji nam je kazao kako nije ovlašten da daje informacije sa sjednice NO. Pozvali smo se i na Zakon o slobodi pristupu informacijama, pokušali objasniti predsjedniku da je on predsjednik Nadzornog odbora jedne javne medijske kuće i da transparentan rad i pristup informacijama ne samo medijima, ali i građanima je nešto što se očekuje posebno od njih, međutim, iz tada nama nepoznatih razloga, predsjednik nije smio da nam priča o zaključcima Nadzornog odbora, kao niti o svom stavu po ovom pitanju. Tek nam je šturo kazao kako je on svoj stav donio na osnovu određenih informacija i činjenica?

Iako smo bili uvjereni da će Predsjednik Nadzornog odbora Amir Sijamhodžić i članovi Selma Muharemović i Muhamed Gverić, u ovom slučaju postupiti kako im odredbe člana 66. Statuta JP RTV USK i člana 44. Zakona o javnim preduzećima nalažu i razriješiti odgovornu osobu dužnosti, u ovom slučaju direktoricu, to se ipak nije desilo.

S jednim glasom ZA i dva glasa PROTIV članovi Nadroznog odbora JP RTVUSK nisu izglasali prijevremenu smjenu direktorice zbog učinjenog kaznenog djela, a sebe su doveli u situaciju da također krše zakonske norme kao i direktorica.

Nebitno je u ovom slučaju i pozicija i ime koje treba biti smijenjeno, bitno je prije svega da se radi o pravosnažnoj sudskoj presudi, za slučaj ZL0UPOTREBE položaja, o priznatom djelu, o šest mjeseci zatvora ili godinu uvjeta, o tome da se osuđena osoba još uvijek nalazi na položaju na kojem je počinjeno djelo, to nije bilo dovoljno politici ni moralu da postupi u skladu sa zakonom. Kakva je ovo poruka građanima?

Politika je time pokazala da se stavlja iznad zakona čak i kada je rukovodstvo “nezavisnih” medija u pitanju, a rukovodstvo političke stranke Nezavisni blok Senada Šepića (kojoj i direktorica i predsjednik Nadzornog odbora pripadaju) da se ne razlikuju od drugih.

Piše: usn.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se