19.6 C
Bihać
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

Poljoprivreda na ledu: Poljoprivrednici zbrajaju štete uzrokovane vremenskim neprilikama

Hladno i kišno vrijeme koje traje skoro dva mjeseca, te mrazevi u aprilu, donijeli su ogromne probleme poljoprivrednicima. Najugroženiji su voćari, ratari i pčelari, a zbog poskupljenja repromaterijala dobrano trpe i druge poljoprivredne proizvodnje. U Ministarstvu poljoprivrede USK kažu da će ova godina za agrar biti dosta teža u odnosu na prošlu…

Kišno proljeće i niske temperature za ovo doba godine u BiH, a samim tim i u USK donijele su probleme poljoprivrednicima, a prve štete već se i zbrajaju. Štete u voćarstvu su ogromne, gdje će, zavisno od kulture, urod biti nezabilježeno nizak. O svemu što je ranije nego uobičajeno donijelo velike brige za poljoprivrednike upoznati su i nadležni, kako na kantonalnom, tako i federalnom nivou.

Pored voća, na udaru je i ratarstvo, gdje će se zbog ogromnih količina vlage, morati presijavati većina zasijanih površina. Sjetva kukuruza kasni, a sjeme i repromaterijal poskupjeli su za 20 do 30%. Sa problemima se suočavaju i plasteničari, a stanje u oblasti pčelarstva je katastrofalno. U resornom ministarstvu kažu da će ova godina za poljoprivrednike biti zasigurno teža od prošle. Mogućnost prevazilaženja ovakvog stanja vide u zaštiti domaće proizvodnje i omogućavanja izvoza.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se