Naslovnica BiH Poljoprivrednici: Što smo tražili, to smo i dočekali Najbitnije je ulagati u...

Poljoprivrednici: Što smo tražili, to smo i dočekali Najbitnije je ulagati u kapitalne investicije, rekao Bićo

0

Poljoprivrednici su zadovoljni prijedlogom Vlade Federacije BiH da iduće godine iz budžeta povećaju izdvajanja za 18 miliona maraka. Tako će sada izdvajanja iznositi 87 miliona pa se može reći da su poljoprivrednici nakon dugo vremena zadovoljni.

Potvrdio nam je to predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo nakon jučerašnjeg sastanka s kolegama iz čitave FBiH.
Biljna proizvodnja

Ističe kako su poljoprivrednici uvjereni da će iduća godina biti prekretnica za poljoprivredu.

– Što smo tražili, to smo i dočekali. U narednom periodu, svi su složni, najbitnije je ulagati u kapitalne investicije, obnavljati mehanizaciju, te ulagati u biljnu proizvodnju, koja je nepravedno zapostavljena – rekao je Bićo.

Ističe da BiH ima sve uvjete da se popravi izvoz i smanji uvoz, jer postoje svi uvjeti da se proizvodi 80 posto hrane koje uvozimo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika općine Vogošća Adil Muhić za „Avaz“ je izrazio nadu da je ovo tek početak ulaganja u poljoprivredu.

– Samo tako ćemo ići naprijed. Na nama je da jačamo poljoprivredu kako bi država opstala. Akcent treba staviti na istinske poljoprivrednike. Praksa je pokazala da smo imali dvostruko više ljudi prijavljenih za poticaje nego što ima poljoprivrednika – rekao je Muhić.
Dobar početak

Povećanjem od 18 miliona u jednoj godini zadovoljan je i predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona Ermin Veladžić. Međutim, nije zadovoljan ukupnim iznosom.

– Ne treba stati na ovome, jer poljoprivreda traži neprekidna ulaganja. No, ni budžet nam puno neće značiti ako i Razvojna banka ne stane iza nas. Iduća godina je dobar novi početak, ali treba još dosta ulaganja i rada – rekao je Veladžić.
Povoljni krediti

Kako nam je rekao Bićo, u projekte će se uključiti i Razvojna banka, što se prije nije dešavalo. To znači da će poljoprivrednici moći aplicirati za povoljnije kredite.