Porezna uprava blokirala račune Željeznicama FBiH zbog duga od 103 miliona KM

Kako sazanjemo blokada računa je nastupila danas, a u pitanju su dugovanja koje je preduzeće Željeznice FBiH napravilo ranije, i ona iznose 103 miliona KM.

Direktor Porezne uprave Šerif Isović za Klix.ba je kazao da je Željeznicama FBiH izdato rješenje o ograničenju prava raspolaganja sredstvima na računima.

Kontaktirali smo i direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića ali nismo uspjeli dobiti komentar. Ovo preduzeće u posljednje vrijeme pozitivno posluje, a imaju i blagonaklonu Vladu FBiH iza sebe, koja im je obećala pomoć u nekoliko navrata.

Nezvanično, Vlada FBiH bi već u petak mogla razmatrati novonastalu situaciju u Željeznicama FBiH s prijedlogom reprograma duga.

Aktivnosti Željeznica FBiH u posljednje vrijeme su očite. Uvedena je putnička linija od Sarajeva prema Čapljini, a u međuvremenu je dogovoren i izvoz gipsa u Hrvatsku. Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko- Sanskog kantona. Ipak, veliki teret poslovanju ovog preduzeća predstavljaju dugovi napravljeni u prošlosti.

Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je za Klix.ba izjavio da budućnost Željeznica vide u teretnom prijevozu, koji je u konstantnom porastu.

“U prvih pet mjeseci ove godine Željeznice FBiH prevezle su 105.974 putnika. Nakon ponovnog uvođenja u saobraćaj linija ka jugu, očekujemo povećanje broja putnika, posebno u turističkoj sezoni”. poručuju iz Željeznica FBiH.

S druge strane, prosječni dnevni transport robe na mreži pruga ŽFBiH iznosi blizu 25.000 tona, a godišnji promet robe iznosi blizu 9 miliona tona.

Željeznice FBiH trenutno zapošljavaju 3.339 radnika, a kako ističu, u posljednje 2 i po godine nije bilo novih zapošljavanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se