Porodici s prosječnim primanjima nedostaje još 270 KM za namirnice

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene u aprilu ove godine za 0,3 posto su niže nego u martu, dok su, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, potrošačke cijene za isti period više za 0,3 posto.

Indeks cijena

U Agenciji za statistiku BiH kažu da se pad cijena odnosi najviše na troškove stanovanja, namještaja, kućanskih aparata i restoranskih i hotelskih usluga, dok se, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, poskupljenje u aprilu, u odnosu na mart, odnosi na odjeću i obuću, bezalkoholna pića, stanovanje, vodu, električnu energiju, plin, rekreaciju i kulturu.

Prema podacima i jednih i drugih, ima i proizvoda koji duži period imaju stabilnu cijenu, ali uprkos tome, pa čak i sniženjima, podaci Federalnog zavoda za statistiku ruše iluziju da su niže cijene pojedinih artikala zapravo bile olakšica bh. građanima.

U Zavodu kažu da je prosječna plaća u martu iznosila 867 KM, prosječna penzija 370,51 KM, dok je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu koštala 2.013,27 KM.

To znači da porodici koja se sastoji od bračnog para s dvoje djece, kojoj, prema prosjeku, ukupna mjesečna primanja iznose 1.734 KM, zapravo samo za osnovne potrebe nedostaje još 279,27 KM.

Nadalje, upoređujući spisak cijena namjernica u različitim gradovima FBiH, vidimo da i one variraju. Tako je, naprimjer, prosječna cijena hljeba u aprilu, po kilogramu, u Orašju iznosila 1,6 KM, i tamo je bio najjeftiniji, dok je u Travniku ista količina koštala 2,8 KM, gdje je bio najskuplji. U Sarajevu, Mostaru i Tuzli iznosio je 2,4 KM.

Cijena kokošijih jaja bila je u skoro svim gradovima ujednačena, a iznosila je 0,3 KM, osim u Goraždu i Orašju, gdje je bila 0,2 KM.

S druge strane, kilogram crnog luka bio je najskuplji u Sarajevu i Goraždu, gdje je koštao 1,5 KM, dok je najjeftiniji bio u Travniku, a ta količina koštala je 0,6 KM.

Redovno sniženje

Predsjednica Kluba potrošača TK Gordana Bulić smatra da se sniženje cijena u aprilu u odnosu na mart zapravo odnosi na redovno sezonsko sniženje.

– Trenutno imamo stabilizaciju cijena. Naprimjer, jestivo ulje može se naći za 1,95 KM, a to nije bilo odavno. Uglavnom mu je cijena viša od dvije KM. Postoji mali indeks pada cijena, ali to uzrokuje veća količina sezonske robe. Naprimjer, jagode su bile pet maraka, sada su na pijacama dvije i po – pojasnila je Bulić.

Napominje da su cijene osnovnih proizvoda zapravo i dalje iste. Kao prednost navodi i dobru ponudu, odnosno u jednom prodajnom objektu možemo naći više vrsta istog proizvoda, što uzročno-posljedično stvara konkurenciju među ponuđačima, a samim tim i konkurenciju s cijenama.

Pad cijena očekuje se i dalje  

– Odjeća i obuća i sve ono što je sezonsko zapravo pojeftini. Može se očekivati, kada govorimo o tome, i dalje pad cijena, jer se cijene sezonskih proizvoda snižavaju kako bi oni bili prodati. Ne isplati se držati neke cipele do naredne sezone, jer postaju demode. To je glavni uzrok nižeg indeksa potrošačkih cijena – kaže Bulić.

Prosječne cijene nekih proizvoda u aprilu po gradovima

Sarajevo  Mostar   Zenica  Goražde  Orašje

Margarin                              5,0         4,1          4,6       4,4          4,5

Šampon za pranje kose         3,5         5,1          3,6       2,7          3,7

Dnevne novine                      1,0        1,2           1,0       1,0          1,3

Banane                                2,5         2,7          2,5       2,8         2,4

Šećer kristal,

bijeli                                    1,6         1,6           1,6      1,7         1,6

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se