13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Porodilji ostala gaza u stomaku: U pitanju su serijska greška i nepažnja, kaže vještak

Saslušan je sudski vještak Igor Hudić iz Tuzle, specijalista ginekologije i akušerstva, kojeg je angažirala odbrana

IZVORavaz.ba

U nastavku suđenja Sanji Stevanović, ljekaru ginekologu, i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, u Osnovnom sudu u Bijeljini, a koje optužnica tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći pacijentkinji Svjetlani Đurović u čijoj trbušnoj duplji je nakon obavljenog carskog reza u avgustu 2016. godine ostala kompresa dužine oko dva metra, saslušan je sudski vještak Igor Hudić iz Tuzle, specijalista ginekologije i akušerstva, kojeg je angažirala odbrana optuženih.

Prigovor advokata
Pojašnjavajući ukratko suštinu svog nalaza, doktor Hudić je istakao da savremeno akušerstvo više ne preporučuje i ne prakticira upotrebu trbušne komprese prilikom obavljanja carskog reza, izuzev u ekstremnim slučajevima.

– Glavni operator je dužan nakon operativnog zahvata izvršiti reviziju operativnog polja, dok glavna instrumentarka prije zatvaranja trbušne duplje vrši popis korištenog i nekorištenog materijala. Prva instrumentarka je najodgovornija za materijal. Ona nadzire, odnosno prati broj gaza i ono što je dala glavnom operatoru mora joj biti vraćeno. U ovom slučaju napravljena je serijska greška glavnog operatora, glavne instrumentarke te pomoćnika instrumentara. Ovdje je riječ o nepažnji. Naravno, ovo je više hipotetsko pitanje, jer decidnog odgovora nema. Mogli su biti umorni ukoliko su imali više operativnih zahvata toga dana. Glavni operator postavlja trbušnu kompresu, dok mu prvi asistent u svemu pomaže. To su neke minimalne radnje u cijelom postupku. Glavni operator je šef operativnog tima i odgovoran je za sve postupke koji se urade ili ne urade tokom operativnog zahvata – pojasnio je sudski vještak, doktor Igor Hudić.

Nakon prigovora branioca optužene Slađane Obradović, advokata Drage Višnjića na iskaz sudskog vještaka da on nije kompetentan da iznosi zaključak u svom pismenom nalazu o tome da najveću odgovornost ima glavni operator, kao i prva, odnosno glavna instrumentarka, koja nije prijavila pravo stanje materijala, sudski vještak Hudić je izjavio da je njegov zaključak proistekao iz operativnog nalaza u kome je navedeno da je „izvršena toaleta trbušne duplje i da je sve na broju“.

Članovi tima
Vještak Hudić je izjavio da se svi članovi operativnog tima ponašaju kao „vojska u bolnici, da postoje činovi i hijerarhija, te da je odgovornost individualna“.

– Ovo je za sve nas mučna situacija. Tražio sam u svjetskoj i domaćoj literaturi da li postoji procent ovakvih slučajeva i nisam ga našao. Ukoliko se i navodi negdje da je kompresa bila duga dva metra, a negdje 1,20 metara, suštinski to ne mijenja ništa – bio je decidan vještak Hudić.

U nastavku suđenja, koje je zakazano za 15. decembar, bit će saslušani novi svjedoci i izvršena nova vještačenja.

Posljedice po zdravlje
Branilac prvooptužene Sanje Stevanović, advokat Dejan Bogdanović pitao je sudskog vještaka bi li oštećena Svjetlana Đurović imala manje posljedice po zdravlje da je prihvatila uputu ljekara za hospitalizaciju u bolnici od 22. septembra 2016. godine, na šta je on odgovorio da pacijent sam odlučuje o tome, „jer mi smo bolnica, nismo zatvor“. Hipotetski, rekao je, posljedice po njeno zdravlje, kada je u pitanju procent invaliditeta, mogle bi biti manje da je četrdesetak dana ranije izvađena trbušna gaza iz njenog stomaka.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se