Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Poruka u boci britanskog para stigla do Gaze Poruka u boci koju...

Poruka u boci britanskog para stigla do Gaze Poruka u boci koju je u more bacio britanski par na odmoru na grčkom otoku Rodos pojavila se na obali blokiranog pojasa Gaze, saopćio je u utorak ribar koji ju je pronašao.

0
IZVOR:avaz.ba
PODIJELI

Jihad al-Soltan izvukao je bocu dok je pecao 15. avgusta. Koristeći email adresu nađenu u poruci, njegova porodica kontaktirala je pošiljaoce pisma, Bethany Wright i njenog dečka Zaca Marrinera.

Oni pišu da su bacili bocu u more tokom romantičnog odmora na grčkom otoku prije dva mjeseca.

– Trenutno smo na odmoru na Rodosu i voljeli bismo znati koliko daleko će boca stići – čak i u slučaju da to bude najbliža plaža – dodaje se u poruci. Boca je otplutala mnogo dalje, oko 800 kilometara, prije nego što ju je Soltan izvukao.

– Nikada nismo mogli očekivati da će doći do Gaze! – kazao je on. Nakrcana priobalna tetritorija velikim dijelom je odsječena od svijeta zahvaljujući teškoj, deceniju dugoj, izraelskoj blokadi koja ima za cilj izolirati Hamas, islamnistički pokret koji upravlja teritorijom. Izrael i Hamas vodili su tri rata od 2008.

Egipat, jedina preostala zemlja koja dijeli granicu s Gazom, također je najvećim djelom zatvorio granicu.

Ribolov na sjevernom rubu pojasa, u blizini Izraela, limitiran je na šest nautičkih milja od obale a izraelska mornarica redovno otvara vatru po Palestincima koji su u vanjskim limitima zone.

Pošta za pojas Gaze obično prolazi kroz izraelske sigurniosne provjere, prenosi AFP.

post->ID); ?>" data-width="100%" data-numposts="5">