9.5 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021

Posjeta ministra MUP-a KS i migrantska kriza u dva kantona

Tom prilikom, ministar MUP-a USK je govorio o problematici prisustva migranata na prostoru ovog kantona.i o tome da se nastavljaju aktivnosti iseljavanja migranata iz kampa BIRA u kamp Lipa i da se broj smještenih migranata u kampu Lipa ne slaže sa podacima kojima on raspolaže, te da je siguran da ovaj kamp može primiti dodatne korisnike, a da prostor na kojem je smješten sam kamp omogućava širenje smještajnih kapaciteta.

Kada je u pitanju kamp Miral u Velikoj Kladuši, zaustavljen je prihvat novih migranata i trenutno se iznalaze rješenja za njegovo izmještanje van gradske zone i pripremljene su određene projekcije.

Ministar Klajić je dodao da ova dva kantona imaju kapacitete u smislu izdvajanja policijskih službenika ukoliko dođe do dodatnog osiguranja i bolje kontrole istočne granice.

Ministar MUP-a KS, Ismir Jusko, govorio je o prisustvu migranata na području ovog kantona i o popunjenosti smještajnih kapaciteta u kampovima Ušivak i Blažuj, te da se oko 1000 migranata kreće po gradu ili su u privatnim smještajima i da znaju gde se nalaze na osnovu dojava građana. Sa predstavnicima IOM-a su pokušali usaglasiti određena rješenja u smislu širenja smještajnih kapaciteta, ali još nisu dobili povratnu informaciju. Ministar Jusko se dalje nada da će ovakvih sastanaka biti i u buduće kako bi došlo do razmjene iskustava i bolje koordinacije policijskih tijela.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se