Naslovnica BIHAĆ Posljednice nevremena u Bihaću: Stradali usjevi, poljoprivrednici očajni Područje grada BIhaća u...

Posljednice nevremena u Bihaću: Stradali usjevi, poljoprivrednici očajni Područje grada BIhaća u petak je zahvatilo jako nevrijeme praćeno gradom veličine oraha, koji je nanio veliku štetu poljoprivrednicima.

0

Bihaćki poljoprivrednici kažu da ih je iznenadilo ovo nevrijeme, podsjećajući da su velike štete pretrpjeli i tokom aprilskog nevremena.

Vjetar, praćen kišom i ledom, uništio je usjeve soje, pšenice i kukuruza koje je na oko 80 ha Abdić usijao na području Bugara. Adis se ratarstvom  bavi 12 godina i kao kooperant  poduzeća za preradu uljarica nikada nije bio u težoj situaciji.

Stručnjaci su procjenili da će zbog leda prinosi biti smanjeni za 80 posto i predlažu prehranu preko lista kojom se može spasiti dio uroda, a koja košta 20 hiljada KM. Adis je samo u ovoj godini za sjetvu, obradu i zaštitu usjeva već uložio oko 60 hiljada KM.

Adis, ali i brojni drugi poljoprivrednici, ukoliko ne dobiju pomoć naredne godine bit će prisiljeni prepoloviti proizvodnju. Nadaju se da će Grad Bihać proglasiti stanje elementarne nepogode, kao što je to prošle godine učinio Cazin. Time bi ostvarili pravo na federalne poticaje, što bi im pomoglo da prevaziđu teškoće sa kojima se suočavaju.

Loading...