12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

POSTIZBORNI KRUŽNI TOK PATRIOTIZMA: KRAJIŠKI POLITIČKI UPITNIK IZMEĐU SDA I LABURISTA

Jedna koalicija i 6 parlamentarnih stranaka prešli su tzv. izborni prag za Općinsko vijeće u Velikoj Kladuši. 28 mandatara će tu biti, a čak 12 je prema preliminarnim rezultatima onih laburističkih. Svi ostali su u drugim strankama, a da li će oni naći zajedničku riječ, te činiti većinu u naredne 4 godine, saznati će se vrlo vjerovatno već naredne sedmice

BIHAĆ/VELIKA KLADUŠA, 28. novembra – Velika Kladuša vječiti je krajiški upitnik kada je o politici riječ. Sa jedne strane je načelnik Fikret Abdić, koji prema preliminarnim rezultatima vodi za nekoliko stotina glasova u utrci za svoj drugi mandat ispred Jasmina Hušića, inače zajedničkog kandidata stranaka koje vode suprotnu politiku od Abdićeve, odnosno Laburističke.

Međutim, sam načelnik nije vlast, njegov nadređeni u većini stvari u lokalnoj samoupravi je Općinsko vijeće – konkretno, politička volja većina. Kladuško pitanje broj jedan jeste da li će Laburisti imati i vlast u Općinskom vijeću i na načelničkom mjestu, a samim tim kompletnu kontrolu nad ovom lokalnom samoupravom?

Nasuprot Laburistima nalazi se politička snaga koja nastoji povratiti nekadašnju poziciju. SDA Velike Kladuše najvjerovatnije će nakon potvrđivanja izbornih rezultata imati 5 vijećničkih mandata. Oko sebe žele okupiti većinu koja ne uključuje Laburističku stranku, no da li će u tome i uspjeti s obzirom na kladušku političku paradigmu, znat će se uskoro.

Priču o temi koja je aktuelna u Velikoj Kladuši, ali i šire donosimo u večerašnjem TV Dnevniku…

Izvor: rtvusk.ba

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se