Naslovnica GLOBUS Postoji država u kojoj možete zaraditi više od 6.700 eura mjesečno Bahrein...

Postoji država u kojoj možete zaraditi više od 6.700 eura mjesečno Bahrein strane radnike privlači i time što nema poreza na dohodak, a sve im je osigurano

0

Ala Nofal (Alla) preselio se iz svoje kuće u Jordanu u Bahrein kad je navršio 25 godina kako bi radio kao prodavač softvera, a već nakon tri godine napredovao je do pozicije direktora prodaje, prenosi BBC.

Danas, u dobi od 27 godina, radi kao generalni menadžer globalnih operacija za “01 Systems”, koja posluje s vodećim bankama širom Bliskog istoka i Indije.

– Za ljude koji su marljivi i spremni raditi u Bahreinu ima odličnih prilika – rekao je Nofal, koji bi isti posao mogao raditi iz Jordana, no navodi kako je Bahrein mnogo bolje mjesto za život i posao te da su ljudi tamo vrlo profesionalni te otvorenog uma, prenosi BBC.

Manje poznato područje Perzijskog zaljeva 200 puta je manje od Floride, a ima tek milion i po stanovnika. Posljednjih godina ekonomija je patila zbog niske cijene nafte, koju najviše izvoze, a bilo je i dubokih političkih tenzija između vladajuće porodice Sunita i Šija koji su većinsko stanovništvo u Bahreinu. Sve je rezultiralo nasilnim antivladinim protestima 2011. godine.

Međutim, novija istraživanja pokazuju kako je ovaj arhipelag od tridesetak otoka drugo najbolje mjesto za strane radnike, tek jedno mjesto iza Njemačke.

Visoka plaća, ravnoteža između privatnog i poslovnog života te prilika za razvoj omogućuju stranim radnicima da se osjećaju sigurno i zadovoljno u Bahreinu, a zbog toga su i odani svojim poslodavcima. Kulturna raznolikost je velika, no poslodavci ne mare ko, šta i otkuda je ko, već radnike nagrađuju na temelju njihove učinkovitosti.

Osim odlične poslovne klime, Bahrein strane radnike privlači i time što nema poreza na dohodak, dok s druge strane radnici imaju plaćen smještaj, edukacije, prijevoz. U anketi je većina ispitanika navela odličnu zaradu i bonuse na plaću kao dodatan plus.

Plaće ovise o sektoru i poziciji, no prosječan radnik tamo zarađuje približno 6.700 eura mjesečno.