Potop na Jadranu| Velika oluja i snažan vjetar pogodili obalu i otoke: Cres poplavljen, na Hvaru meteorološki cunami, u Istri pijavice

Nakon što je veliko nevrijeme u srijedu poslijepodne napravilo pravi nered u dijelovima unutrašnjosti Hrvatske, navečer su se tmurni oblaci nadvili nad većim dijelom Jadrana. Zapravo, tmurni oblaci su bili najmanji problem, pravi metež na obali i otocima napravila je obilna kiša praćena jakim vjetrom, piše Jutarnji.hr.

Cres je oko 22.20 sati pogodila kiša biblijskih razmjera, a u jednom trenutku more se zbog snažnog vjetra čak počelo prelijevati na kopno. Centar grada Cresa potpuno je potopljen, a brojni turisti ostali su zarobljeni u kafićima.

Nešto ranije, nevrijeme je poharalo i južnije dijelove Hrvatske. DalmacijaDanas javlja da je u Starome Gradu na Hvaru u razdoblju od 18 do 19 sati sinoć more nekoliko puta poplavilo rivu i niže predjele obale i isto se toliko puta povlačilo. More je po sredini uvale bilo oko 15 centimetara iznad rive. Stručnjaci tu pojavu nazivaju meteorološki cunami.

Prema informacijama Istrameta, u večernjim je satima kišna oluja praćena pijavicama zahvatila i Istru i nanijela velike štete.

U Umagu je nakon udara munje raznesen jedan dimnjak, a oluja je izazvala probleme na cesti između Dajle i Umaga, o čemu svjedoče fotografije čitatelja Istrameta.

Radio Rijeka izvještavala je i o snažnom nevremenu u Rijeci.

Slovenski su meteorolozi za svoj dio primorja, koji se nalazi neposredno uz sjeverni dio Istre, objavili crveno upozorenje zbog izrazito opasnih valova i velike plime zbog koje postoji opasnost od izlijevanja mora na niže dijelove obale.

Hrvatski su pak meteorolozi za cijelo priobalje objavili narančasta i žuta upozorenja zbog kiše, grmljavine i snažnog vjetra.

Na Meteoalarmu crvena uzbuna upućuje na izuzetno opasne, narančasta na opasne, a žuta na potencijalno opasne vremenske uvjete.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se