Potpisan memorandum o saradnji između Ministarstva obrazovanja USK i organizacije Save The Children

Cilj projekta je omogućiti  svoj  djeci  predškolski odgoj i obrazovanje u  godini pred polazak u  školu a u  skladu sa Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju BiH. U prvoj  fazi u  školskoj  2018/19. godini  planira se otvaranje i opremanje 8 centara i 15 učionica za rani  rast  i razvoj, a projektom  bi  u  ovoj godini trebalo biti obuhvaćeno  250 djece. Pored toga, planirana je specijalistička obuka za profesionalce koji će primjenjivati Obavezni program. Za ovu intervenciju, Save the Children će osigurati finansijsku podršku u iznosu od 151.000 KM.  „Cilj ovog projekta je omogućiti predškolski odgoj svoj djeci, posebno onima koji  ne mogu  ići u redovne vrtiće, iz socijalno ugroženih porodica, iz  romskih  porodica ili iz ruralnih odnosno područja udaljenih od grada i gradskih vrtića. Istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju predškolsku nastavu  ostvaruju znatno bolje rezultate, a naš je cilj i obaveza da svoj djeci  osiguramo jednaka prava, kazao je Ahmed Pjano, diretor Save the children za realizaciju programa za Sjeverozapadni balkan.

Save the Children za sjeverozapadni Balkan već 11 godina podržava pristup kvalitetnom programu ranog rasta i razvoja, doprinoseći kreiranju jednakih mogućnosti za sve dječake i djevojčice predškolskog uzrasta. I narednih će  godina podržavati  ovaj projekt a planira se da samim projektom bude obuhvaćeno što više djece.

„U projektu ce raditi  nastavnici razredne nastave koji  su  sada na spiskovima tehnološkog viška. Tako da ćemo ovim projektom rješavati i njihov status. Djeca ce dobiti neophodno znanje za polazak u školu, socijalizaciju i  navikavanje na školske obaveze, a roditelji  ce sigurno biti sretni kada vide kako njihova djeca stiču nove prijatelje i nova znanja. Dakle korist od samog projekta je višestruka. Centre smo rasporedili po školama području  cijelog Unsko-sanskog kantona tako da obuhvatimo što više djece iz područja udaljenih od grada, kazala je Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Tokom septembra  počet će obuka nastavnika i opremanje učionica po školama  a sredstva za nabavku opreme osigurao  je Save the children. Nastava ce se održavati od februara do juna naredne godine  u posebno opremljenim učionicama po školama.  Trajat će  tri sata četiri puta sedmično, odnosno svako dijete mora proći minimalno 150 sati  nastave u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se