Potvrđene crne brojke: Uragan Marija ubila 2.975 osoba

IZVORAvaz.ba

Zvaničnici Portorika objavili su da je u uraganu Marija koji je pogodio ostrvo u septembru 2017. godine poginulo 2.975 ljudi.

Novi broj žrtava skoro je 50 puta veći od prethodnih procjena po kojima je poginulo 60 ljudi.

Guverner Rikardo Roselo „prihvatio” je nove nalaze nedavno objavljenog izveštaja.

Portoriko od septembra prošle godine pokušava da popravi infrastrukturu i energetsku mrežu – od Sjedinjenih Država su zatražili oko 120 milijardi evra.

„Novi zvanični broj žrtava je 2.975. Iako je ovo samo procena, ona je zasnovana na naučnoj osnovi”, rekao je Roselo na konferenciji za medije.

Bijela kuća je saopćila da federalna vlada Sjedinjenih Država podržava napore guvernera da podaci o žrtvama budu transparentni.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump) kritikovan je zbog reakcija nakon što je uragan pogodio Portoriko. Kritičari su ga optužili da je više brige pokazao prema građanima Teksasa i Floride nakon što su uragani pogodili ove dvije savezne države.

Zašto je promijenjen broj žrtava?

Zvaničnici Portorika kritikovani su skoro godinu dana zbog toga što nisu objavili tačan broj žrtava. Uragan Marija bio je najjača oluja koja je pogodila region u posljednjih 90 godina.

Sve do sada zvaničan broj žrtava bio je 64 – iako su zvaničnici i ranije izjavljivali da je ukupan broj vjerovatno znatno viši.

Neposredno nakon nepogode, stručnjaci su procjenjivali da bi ukupan broj žrtava mogao biti 4.600.

Prve procjene vlade Portorika prikazivale su broj žrtava koje su se udavile ili poginule u rušenju zgrada.

Međutim, velik broj ljudi život je izgubio i zbog nedovoljne zdravstvene njege i nedostataka struje i čiste vode. Česta isključenja struje dovela su do smrtnih slučajeva zbog sepse i dijabetesa.

Posljednje procjene broja žrtava rezultat su izvještaja koji su napravili stručnjaci sa Džordž Vašington univerziteta a koji je naručila vlada Portorika.

„Izvještaj pokazuje veličinu katastrofe”, rekao je Roselo.

Na pitanje novinara zašto vlada do sada nije utvrdila tačan broj žrtava odgovorio je da nije savršen.

“Nisam savršen. Svako griješi”, rekao je.

Roselo je citirao dio izvještaja u kome piše da ljekari „nisu imali dovoljno znanja” kako da ozvaniče smrtne slučaje uzrokovane prirodnim nepogodama.

„Konačna odluka o broju nastradalih bila je na doktorima. Nažalost, nisu prošli zvaničnu obuku za ovako nešto”, rekao je Roselo medijima.

Zvanično priznanje broja žrtava je korak napred.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se