Povratnici dobili pet kosilica, trebaju i drugu pomoć

IZVORklix.ba

Riječ je o projektu podrške održivom povratku, vrijednosti 20.000 KM čija je realizacija počela još prošle godine te obuhvatila korisnike koji su u mogućnosti učestvovati sa 30 posto u kupovini kosilica čija je cijena blizu 4.000 KM. Jedan od njih je Ekrem Karo iz sela Bogdanići kojem je ova poljoprivredna mašina dobro došla za radove na imanju, no po svemu sudeći dobro će doći i drugim mještanima koji se bave poljoprivredom.

“Ja imam mnogo obradive koševine i nemoguće je sve stići bez mašina. Prošle godine mi je polovina propala. Ima nas nekoliko u mjestu isti problem a kosilica nema. Ja sam evo imao sreću pa sam dobio po povoljnim uslovima i pomoći ću i drugima za njihova imanja”, ističe ovaj poljoprivrednik.

Ibrahim Drljević, predsjednik SO Novo Goražde ističe da je ukupni projekat omogućio isporuku sedam kosilica i pet motokultivatora povratnicima u Novom Goraždu, Foči i Čajniču. On najavljuje da se u narednom periodu očekuju i druge isporuke kao podrška povratnicima koji žive od poljoprivrede.

I predstavnici Regionalnog odbora za povratak u Jugoistočnu Bosnu na različite načine nastoje poboljšati uslove života povratničke populacije.

“Situacija na terenu nije najbolja, posebno kada je riječ o udaljenijim naseljima bez obzira da li je riječ o dijelovima Federacije ili Republike Srspke. Ni više od dvije decenije nakon rata, položaj povratnika nije na zadovoljavajućem nivo. Niz je problema sa kojima se susreće ova populacija, poput obnove stambenog fonda i putnih komunikacija”, ističe Muhamed Bukva iz Regionalnog odbora za povratak.

Dodaje da je u prošloj godini odobreno nekoliko projekata uređenja putnih komunikacija međutim zbog nedostatka finansijskih sredstava, neke od započetih aktivnosti tek se realizuju.

“Povratnici su prinuđeni da čekaju. Situaciju oko obezbjeđenja sredstava za stvaranje održivog povratka usložnjava to da su lokalne zajednice isključene iz procesa provedbe javnih poziva i odobravanja projekta, te da se sve rješava na federalnom i državnom nivou”, dodaje Bukva.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se