Pred špicu sezone: Nacionalni park Una bilježi porast broja turista za 15 %

IZVORklix.ba

Prema Mulićevim riječima, radi se o dobrom pokazatelju za nadolazeće mjesece koji predstavljaju špicu sezone, zbog čega je istaknuta nada da će i ove godine NP Una imati rekordnu sezonu.

Prošle godine, broj posjeta u NP Una bio je blizu 64.000 s plaćenim ulaznicama. S obzirom na to da je više od 80 posto teritorije NP Una slobodno za posjetu i primjenu određenih sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti, procijenjeno je da je 2016. godine NP Una posjetilo više od 100.000 posjetilaca, uključujući i 64.000 s plaćenim ulaznicama. To je u odnosu na 2015. godinu, koja je također bila rekordna, povećanje za 30 posto.

“Radimo na promociji i osmišljavanju pojedinih manifestacija, uvođenju novih sadržaja, samostalno ili uz pomoć naših partnera. Veoma je bitna saradnja i sinergija između NP Una i svih bitnih subjekata koji mogu utjecati na razvoj Nacionalnog parka, od osnivača Vlade FBiH, resornog ministarstva, Vlade USK, Grada Bihaća, ali i privrednika iz oblasti ugostiteljstva koji djeluju u području parka ili u ovom dijelu BiH”, istakao je Mulić.

On smatra da je veoma bitno podržati lokalne i poduzetne inicijative tamošnjeg stanovništva, kao i međunarodnih organizacija i nevladinog sektora koji u tom području finansiraju određene projekte i aktivnosti.

“U Martin Brodu i Kulen Vakufu postoje sve jače inicijative lokalnog stanovništva za jačanje gastro ponude pa se otvaraju novi restorani i ugostiteljski objekti, a stanovništvo svoje privatne objekte pretvara u apartmane i sobe za posjetioce, tako da raste ponuda krajnjim korisnicima. Tu je i obližnji Grad Bihać sa svojom turističkom ponudom, kao i drugi gradovi USK”, pojašnjava Mulić.

Nacionalni park Una je područje koje ima karakterističnu ponudu i bisere.

Tu se izdvajaju posjetilačka zona Štrbački buk-Lohovo s jedinstvenim vodopadom, posjetilačka zona Kulen Vakuf, ali Martin Brod s vodopadom Milančev buk.

“Pored tih bisera za posjećivanje, NP Una je i idealno mjesto za ljubitelje prirode koji vole planinariti, pješačiti, obilaziti park biciklom – imamo više od 200 kilometara obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, imamo ribolovne revire koji su bogati autohtonim vrstama ribe, posebno potočnom pastrmkom i lipljenom, pa se i na taj način može iskoristiti slobodno vrijeme i rekreirati.

Tu su i najatraktivnije aktivnosti – kajak i rafting na divljim vodama na najatraktivnijoj etapi od Štrbačkog buka do Lohova, gdje ljubitelji adrenalina mogu pronaći svoje zadovoljstvo”, kaže Mulić, dodajući da se rafting može organizirati u okviru turističkih agencija koje pružaju te usluge i to u periodu od 15. aprila do 15. novembra.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se