Naslovnica BIHAĆ Premija za zdravstveno osiguranje u Krajini: 20 KM za uhljebljavanje podobnih Tužna...

Premija za zdravstveno osiguranje u Krajini: 20 KM za uhljebljavanje podobnih Tužna je činjenica da krajiška javnost "iskuplja" 100.000 KM za mobilni inkubator za potrebe Kantonalne bolnice, dok njihovi poslodavci nabavljaju nova vozila.

1

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je Odluku kojom se građani USK obavezuju na plaćanje premije zdravstvenog osiguranja u visini 20 KM. Rok za plaćanje iste je kraj aprila tekuće godine.

Iako običnom (zaposlenom) Krajišniku država uzme cca 30% doprinosa na platu koje se navodi kao penziono i zdravstveno osiguranje, čini se da ipak ako posjetite ljekara to neće biti dovoljno. Neplaćanjem premije sve troškove ćete ipak morati platiti.

Uporište za ovu Odluku vlastodršci pravdaju činjenicom da u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja nema dovoljno sredstava kako bi se podmirile milionske obaveze zdravstvenog sistema u Krajini. Međutim, ima za novo vozilo ZZO USK u visini cca 50.000 KM.

Tužna je činjenica da krajiška javnost “iskuplja” 100.000 KM za mobilni inkubator za potrebe Kantonalne bolnice, dok njihovi poslodavci nabavljaju nova vozila.

Zavod za zdravstveno osiguranje USK odavno je postao aparat za uhljebljavanje stranačkih kadrova SDA, većinom iz Cazina.

Da stvar bude još gora, upravo su ovih dana zaustavljene operacije (osim hitnih) u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijakić u Bihaću zbog nedostatka sredstava i duga od preko 300 000 KM. Umjesto da Uprava ZZO USK vidi prioritet u plaćanju dugova bolnice i nabavku anestetika neophodnih za operacije, oni misle samo na sebe i većinu svojih uhljebljenih kadrova kojima je Škoda Octavia od 50 000 KM potrebnija nego pacijentima u bolnici operacije.

Još veći su apsurd njihove plate koje su među najvišim na našem kantonu.

Zapitajte se građani Unsko-sanskog kantona

Dok “njihova” djeca studiraju na prestižnim fakultetima, žene porađaju u bolnicama svjetskog glasa van države, a porodice liječe na svakom mjestu osim Bihaća, vi plaćajte premiju kako bi oni u ZZO USK primali redovnu platu i vozili se skupocijenim automobilima.