31.5 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Premijer i komesar USK Ružnić i Koričić razgovarali sa Čamparom o pojačanju sigurnosti

Premijer USK Mustafa Ružnić i komesar Mujo Koričić posjetili su danas Policijsku akademiju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Sastali su se i s ministrom unutrašnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom. Razgovarali su o prijemu kadeta iz USK.

Dočekao ih je direktor Policijske akademije Damir Vejo. Slijedi procedura prijema 78 kadeta na Akademiju. Na ovaj način dodatno se jačaju policijske snage koje su se pokazale kao jedan od osnovnih stubova stabilnosti i sigurnosti društva.

“Prijeti opasnost da će sve i jedan kanton ostati bez uposlenika zbog odlaska mladih ljudi. Trenutno stanje je takvo da je dosta policijskih službenika pred penziju. Neophodno je napraviti plan prijema novih ljudi. Javna sigurnost je u pitanju. USK ima i problem prijave na javni konkurs za prijem kadeta, njihov nedostatak”, kazao je policijski komesar Koričić na sastanku, ističući važnost prolaska kadeta kroz nastavni proces na Akademiji te neophodnost jačanja policijskih snaga.

Vlada USK obezbjedila je sredstva za nabavku veće količine naoružanja policijskih službenika u tomkantonu – dugih cijevi i pištolja, za šta su premijer i komesar ovom prilikom iskazali zahvalnost.

Na sastanku je bilo govora i o trenutnom stanju po pitanju migrantske krize. Premijer Ružnić je kazao da je situacija dosta bolja i da se trenutno drži pod kontrolom, ali da je i dalje problem nekontrolisan priliv migranata, te da se nadaju što skorijem donošenju državne strategije po ovom pitanju.

“Unsko-sanski kanton je važan dio Bosne i Hercegovine. Ogroman teret migrantske krize iznijeli su na svojim leđima. Policijski službenici mjesecima su bili na dužnosti bez dana odmora. Vladajuće strukture nisu imale sluha za njihove probleme. Ono što je bilo do Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH mi smo poduzeli. Nabavka naoružanja i novi ljudi je ono što je možda i najpotrebnije, kako u USK, tako i svim kantonalnim policijskim upravama u Federaciji, stoga smo išli u tome smjeru“, izjavio je ministar Čampara , stavivši naglasak na kvalitetnu i konstruktivnu saradnju ovog ministarstva sa policijskim komesarom USK Mujom Koričićem.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se