Naslovnica BIHAĆ Premijer Mustafa Ružnić: “Sindikati su bili upoznati sa ovakvim stanjem, od 2010....

Premijer Mustafa Ružnić: “Sindikati su bili upoznati sa ovakvim stanjem, od 2010. godine sa padom broja učenika, povećanjem broja zaposlenih i padom kvalitete obrazovanja” Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić u svom osvrtu na današnje proteste radnika uposlenih u obrazovanju, kaže da je još prije nekoliko mjeseci, a i na posljednjoj sjednici Vlade, Ministarstvo finansija jasno dalo do znanja da se ne može ići u izjednačavanje osnovice uposlenih u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, zbog nesređenog stanja u Ministarstvu obrazovanja i uopće u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

0

Uz to, ovo ministarstvo, kao i Ministarstvo pravosuđa i uprave, te Kantonalno pravobranilašvo, nisu dali saglasnost na potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom obrazovanja. Zbog toga ova Vlada ne može postupati po tom kolektivnom ugovoru, smatra premijer Ružnić i naglašava da je njegovo potpisivanje bilo „političko“. Zbog nesređenog stanja Kantonalna inspekcija rada i budžetska inspekcija, prekontrolirale su resorno ministarstvo i sve javne ustanove i poduzeća u oblasti obrazovanja, nakon čega su sačinile izvještaje, piše rtvusk.ba.

Mustafa Ružnić premijer USK kaže kako izvještaj govori da postoji višak uposlenih, da se ne poštuju pedagoški standardi, da se ne poštuju zakonske procedure, procesi javnih nabavki, te brojne nezakonitosti kada je u pitanju prijevoz đaka.

Formirana je posebna komisija, koja je izvršila pregled svake osnovne i srednje škole u Kantonu, te je sačinila izvještaj, koji je dostavljen resornom ministarstvu, dodaje premijer. Prema njegovim riječima, Ministarstvo sada priprema sva tri ova izvještaja, sa prijedlogom mjera, koji će se naći pred Vladom Kantona, kako bi se ova oblast do početka nove školske godine uredila u skladu sa zakonom i pedagoškim standardima.

Sindikati su, kako navodi premijer, bili sastavni dio pretresa stanja, ali i komisija i donošenja određenih pravilnika. Sindikati su bili upoznati sa ovakvim stanjem, od 2010. godine sa padom broja učenika, povećanjem broja zaposlenih i padom kvalitete obrazovanja. Neko ovakvo stanje mora presjeći, s tim da ljudi neće završiti na ulici, kako se to inače plasira u javnosti.

Premijer Ružnić dodaje da se na ovom neće stati, da su već oformljeni timovi za provedbu reformi i u visokom obrazovanju, te u zdravstvu. Naglašava da se kroz izvještaje inspekcija vidi da je u školskoj 2017/18 do nekih deset miliona maraka otišlo u „hladnu vodu“, mimo zakona i pedagoških standarda.

Stoga premijer ovakve reakcije očekuje i od drugih uposlenih, ali kako kaže, reforme su nužne da bi se situacija svela u zakonske okvire, da bi se sredstva u budžetu trošila transparentno i na zakonit način, što nažalost danas nije slučaj. Bez toga, nema napretka, niti razvoja cijelog Kantona.

Loading...