Preminula Amra Odobašić, istaknuta novinarka iz Tuzle

Mlade kolege novinari pamte je kao asistenticu na Odsjeku žurnalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Amra se nekoliko godina borila s okrutnom bolešću i nažalost izgubila je svoju posljednju bitku.

Rođena je 3. augusta 1967. godine u Tuzli. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Odsjek žurnalistika, završila je 1999. godine i stekla zvanje diplomirani žurnalista. U periodu od 1992. do 1995. godine bila je pripadnik Drugog korpusa Armije Bosne i Hercegovine obavljajući poslove novinara, referenta za kontakte s medijima i referenta za saradnju s domaćim i inostranim novinarima. Od 1994. godine bila je dopisnik Reutersa s terena.

Nakon završetka rata, tačnije od 1995. do 1999. godine radi na Tuzlanskoj televiziji kao glavni i odgovorni urednik, kao i urednik emisije iz oblasti zdravstva za OBN televiziju. U periodu od 1999. godine do 2004. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Odsjek žurnalistika, radila je kao asistent na predmetima Teorija informacija i odnosi s javnošću i Novinarstvo u mas-medijima.

Bila je dopisnik Radija BiH, dopisnik i saradnik agencije BH Press, dopisnik časopisa Zajednica života, programski i PR savjetnik Obiteljskog radija Valentino – Bijela.

Od 1999. godine uposlenik je Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli gdje je radila na poslovima šefa Službe za kominikacije i glasnogovornika Ustanove, te stručnog saradnika Službe za stručno usavršavanje.

Obavila je niz različitih doedukacija i usavršavanja osim u novinarstvu i u odnosima s javnošću, vještinama komuniciranja i drugim aspektima komunikologije i organizacijskog menadžmenta, te internom i kriznom komuniciranju kao i provođenju kampanja.

Proteklih 20 godina iskustva u oblasti izgradnje i osnivanja odnosa s javnošću u zdravstvenim institucijama rezultirali su izradom priručnika Važnost odnosa s javnošću u zdravstvu kojeg je pripremila sa kolegom Radenkom Udovičićem.

Polja profesionalnog interesovanja su joj bila korporativna komunikacija, odnosi s javnošću, verbalna i neverbalna komunikacija, interna i krizna komunikacija (u zdravstvu), javni nastup i vještine komunikacije.

Izvor: krupljani.ba